Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Knjižnica predstavila volontere koji su joj donijeli vrijednu međunarodnu EIFL nagradu

U Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ Koprivnica danas je održana konferencija za novinare povodom međunarodne nagrade i priznanja koje je koprivnička Knjižnica dobila na natječaju organizacije EIFL (Electronic Information for Libraries) za svoj program ‘Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe’.

Na konferenciji su sudjelovali volonteri koji su nositelji programa – učenici Gimnazije “Fran Galović” Neven Lukić, Doris Hegedušić, Izabella Doris Panić te Iva Mlinarić, potom korisnica usluge Olgica Vratić te knjižničari – Petar Lukačić, koordinator volontera u Knjižnici koji je zajedno s Nevenom Lukićem osmislio program, Ana Škvarić koja je napisala projekt na način koji je ukazao na vrijednosti programa koji je u velikoj međunarodnoj konkurenciji prepoznala i međunarodna organizacija EIFL i Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice.

– Ovaj tečaj mogli bismo nazvati hvalevrijednom volonterskom akcijom koja je do danas dotakla preko 40 osoba, a prijave za tečaj i dalje se primaju. Volonteri Neven Lukić, Doris Hegedušić, Izabella Doris Panić i Iva Mlinarić pravi su heroji i nesebični darivatelji svog slobodnog vremena i znanja na korist naše lokalne zajednice. Hvala im od srca – poručili su iz koprivničke Knjižnice.

O organizaciji koja dodjeljuje nagrade

Neprofitna organizacija EIFL – Knowledge without boundaries (EIFL = Electronic information for libraries) osnovana je 1999. godine. Misija joj je da preko knjižnica u više od 60 zemalja u svijetu i na svim kontinentima omogući dostupnost digitalnim informacijama i znanju. Dostupnost znanju osnova je za obrazovanje, istraživanje i poboljšanje života, kao i stvaranje ljudskog kapitala od kojega ovisi razvoj društva. Knjižnice imaju ključnu ulogu u pružanju kvalitetnih informacijskih izvora i usluga. Rizici da im mnogi ljudi u svijetu nemaju pristup su čimbenici poput visokih cijena e-izvora na tržištu, zakonskih barijera i nedostatka tehnologije. Organizacija djeluje na nekoliko programskih područja, a jedno od njih je i područje Inovativni programi narodnih knjižnica (Public library Innovation Programme – PLIP).

O nagradi

Uz jednu bugarsku i jednu kenijsku knjižnicu, koprivnička knjižnica je jedna od tri narodne knjižnice u svijetu koje su u 2019. godini dobile ovu prestižnu nagradu za inovativnost u korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT-a) u knjižnicama za socijalno uključivanje osjetljivih skupina građana i poboljšanje kvalitete života u lokalnim zajednicama. EIFL Nagradu za inovativne programe u narodnim knjižnicama otvorena je za prijave svim narodnim knjižnicama u zemljama u razvoju ili tranziciji. U natječajima je naglasak je na važnim problemima vezanim uz razvoj zajednice. Nagrada se dodjeljuje od 2011. godine i dodijeljena je do sad za 43 knjižnice iz Afrike, Azije, Europe, Latinske Amerike i Kariba.

Nagrada se sastoji od priznanja, trofeja i novčanog iznosa od 1500 USD, koje će koprivnička knjižnica utrošiti na razvijanje mobilne aplikacije za bolje povezivanje sa svojim korisnicima.

Napominjemo da je koprivnička Knjižnica već dobila nagradu organizacije EIFL i to u 2013. godini za svoj program podrške romskoj djeci, također za korištenje ICT-a te građenje povjerenja između romske i neromske djece.

O programu

Program potpore starijim osobama nazvan „Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe“ namijenjena je osobama koje se slabije služe novim tehnologijama – točnije pametnim telefonima. Koprivnički knjižničari već su neko vrijeme razmišljali kako da pomognu starijim osobama da premoste digitalni jaz u kojem se nalaze rapidnim razvojem informatičko-komunikacijske tehnologije, a svojim javnim pozivima za volontiranje izazvali su interes lokalne javnosti, a među njima i učenika prvog razreda gimnazije Nevena Lukića, koji je u razgovoru s knjižničarem, gdje vidi svoj volonterski angažman u knjižnici, došao do ideje da starijim osobama pokaže osnove korištenja pametnih telefona.

Ideja je prihvaćena od strane knjižničara jer su i sami primijetili potrebu da svojim starijim korisnicima i sugrađanima ponude tečaj korištenja pametnih telefona, ali nisu imali mogućnosti organizirati kontinuitet usluge. Pojavom zainteresiranih volontera pojavila se takva mogućnost te je od svibnja 2018. godine svakog petka omogućena neometana ponuda ove usluge.

Usluga se sastoji od neformalnog tečaja jedan na jedan te traje maksimalno pola sata po osobi i održava se jednom tjedno. Polaznici se unaprijed prijavljuju kako ne bi došlo do gužve tijekom odvijanja tečaja, a knjižničar je taj kojem se javljaju polaznici te ih on raspoređuje u za to određeno vrijeme te obavještava volontere o broju polaznika. Razlog zbog kojeg ova usluga nije grupna je da se vještine svladavanja novih tehnologija razlikuju od osobe do osobe te se svakom upitu potrebno posebno prilagoditi i odgovoriti, a to je najbolje učiniti jedan na jedan. Ali ne smijemo ni zanemariti činjenicu da polaznici na taj način otkrivaju svoje neznanje samo jednoj osobi tj. volonteru, a ne cijeloj grupi koja prisustvuje. Volonter polaznike vodi korak po korak na njihovom pametnom telefonu koji oni koriste svaki dan, a kao što dobro znamo svatko od nas prilagođava svoj pametni telefon svojim navikama korištenja.

Komunikaciju između volontera i korisnika organiziraju knjižničari. Knjižničari informiraju zainteresirane starije osobe o vremenu i mjestu održavanja radionica (osobnim kontaktima, putem interneta, medija, letaka i plakata).

Knjižnica i knjižničari djeluju kao most (posrednik) između mladih volontera i starijih osoba zainteresiranih za učenje o korištenju pametnim telefonima tako da im mogu koristiti u svakodnevnom životu. Na taj način doprinose njihovom digitalnom i socijalnom uključivanju u društvo te međugeneracijskom povezivanju i solidarnosti.

zatvori