Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: DAN NARCISA Koprivnica je danas bila sva u žutome u znak borbe protiv opake bolesti

Tradicionalni Dan narcisa održan je danas na Zrinskom trgu u centru Koprivnice, u organizaciji Udruge žena s bolestima dojke ‘Nada’ i Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Riječ je o javno-zdravstvenoj kampanji kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na važnost edukacije i prevencije te ranog otkrivanja raka dojke, s obzirom na to da je ova bolest najčešće sijelo raka u žena. Godišnje se na državnoj razini bilježi više od 2600 novooboljelih žena.

Narcise su simbol proljeća, života i nade, a osim što su prepoznatljive kao simbol koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, ujedno označavaju i podršku svim oboljelim ženama. Obilježavanjem ovog dana potiče se aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake osobe.

– Brojke kazuju da na državnoj razini godišnje oboli oko 2500 žena, dok nažalost borbu izgubi oko njih 1000. Što se tiče podataka za broj oboljelih žena u našoj županiji i samome gradu, oni ne postoje, ali se procjenjuje da se brojka kreće oko 70 – izjavila je predsjednica Udruge žena s bolestima dojke “Nada” Željka Zetović za koprivnica.hr.

Članice udruge građanima su održale edukacije o samopregledu dojki, dijelile materijale s korisnim informacijama te naglasile kako se više od 90 % oboljelih može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju. Ujedno su podsjetile na važnost uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke gdje su im omogućeni besplatni mamografski pregledi, dok se mlađim ženama savjetuju pregledi ultrazvukom.

Sredstva prikupljena prodajom narcisa namijenjena su edukacijama i aktivnostima koje se provode u sklopu borbe protiv raka dojke.

Akciju u Koprivnici podržali su i gradonačelnik Mišel Jakšić, njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal, predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, njegov zamjenik Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, predsjednik koprivničko-križevačke podružnice HDS-a Vjekoslav Indir, i drugi.

zatvori