Petak, 26. travnja 2024.

Darko Pero Pernjak predstavlja svoju novu knjigu, zbirku poezije ‘Pisani prostor’

Koprivnički književnik Darko Pero Pernjak u petak, 29. ožujka publici će predstaviti svoju novu knjigu: zbirku poezije ‘Pisani prostor’. Predstavljanje će se održati u Galeriji Mijo Kovačić s početkom u 19 sati.

Darko Pero Pernjak koprivnički je književnik koji se samozatajno bavi pisanjem i objavljivanjem knjiga preko dvadeset godina. U tom periodu posebno je zanimljivo je da se vrlo često deklarirao čvrstim prozaikom te u svojim biografijama navodio “da se bavi isključivo pisanjem proze u svim formama” da bi mu posljednja knjiga naslova Pisani prostor, koja će biti promovirana u petak 29. ožujka u Galeriji Mijo Kovačić u 19 sati u Koprivnici, bila zbirka poezije. Bit će zanimljivo čuti osobno od autora što se to promijenilo u njegovu pisanju, što ga je to ponukalo da počne pisati pjesme.

Zbirka se sastoji se od pedesetak pjesama poredanih u pet ciklusa naslova “Prednja vuča”, “Glupa situacija”, “Točka B”, “Queens” i “Brisani prostor”. Lirski subjekt u Pernjakovim pjesmama je suvremenik, dionik moderne, brze, bespoštedne neoliberalne civilizacije u kojoj se teško snalazi. U pjesmama Pernjak propituje smisao života u takvim okolnostima, istovremeno zapravo pokušavajući dati i odgovor na to pitanje. Živi se radi sebe, ne radi društva u kojem se živi i svakako se treba oduprijeti devijacijama koje moderno društvo pojedincu nameće.

U tom smislu važno je prepoznati trenutak kad je potrebno da se pojedinac okrene sebi, postavi sebe na prvo mjesto, a ne recimo poslovne obaveze ili pretpostavljana očekivanja ostvarenja principa uspješnosti pod svaku cijenu od šire zajednice. Pojedine pjesme sastoje se od svega tri stiha, dok se neke protežu i na nekoliko stranica. Pisane su u slobodnom stihu na književnom standardu.

“Pisani prostor” objavljena je u srpnju 2018. godine u nakladi Umjetničke organizacije Artikulacije koja je svojim istoimenim književnim časopisom postala poznata diljem Hrvatske te u svojoj nakladi ima zbirke pjesama već nekoliko znamenitih pjesničkih imena. Opremljena je izvrsnim fotografijama umjetničkog fotografa Krunoslava Večenaja s kojima se prožima u tolikoj mjeri da je većina čitatelja uvjerena da se radilo o koautorskim radovima, što ipak nije slučaj.

O knjizi je izašlo već nekoliko recenzija iz kojih ćemo navesti nekoliko izvoda.

Izvod iz pogovora Marka Gregura:

Već i samim naslovom Pisani prostor Pernjak ukazuje na determinante svoje prve pjesničke zbirke – prostor književnosti kao mjesto najveće slobode, ali istodobno i potpunog ogoljavanja. Izložen pogledima (u ovom slučaju čitatelja), na otvorenom, brisanom prostoru, Pernjak s iskustvom zrelog autora i čovjeka progovara o vlastitim dvojbama, kao i problemima drugih, upisujući u stihove atmosferu melankolične podravske ravnice, ali ne neke davne, idealizirane, već opipavajući puls suvremenog društva, kao i vlastiti…

Izvod iz kritike Željke Lovrenčić:

… u prozi Pernjak je prepoznatljiv po realističnom načinu pisanja, jasnim izričajima te humorističnim i satiričnim tonovima koje prikladno uklapa u tekst. U poeziji se, pak, suvereno kreće rubovima stvarnosti kako bi izbjegao svakodnevicu i makar prividno sklonio se od tzv. modernoga načina života, tehnologije, civilizacije… Pojedinac koji žudi za slobodom u ovim se stihovima ne nalazi na brisanome prostoru u kojemu je izložen tuđim pogledima. Naprotiv, sklanja se u pisani prostor koji mu omogućava da prividno lakše iznese dojmove o životu što se oko njega odvija, ali i o svome vlastitom…

Izvod iz kritike Franje Nagulova:

… pjesnički prvijenac Darka Pernjaka Pisani prostor provocira ponovljena čitanja. Na tragu stvarnosne poezije, uz natruhe narativnoga izričaja, tekstovima je pridati dominantno društveni angažman prijeko potreban, reklo bi se, s obzirom na okolnosti u kojima današnji autori djeluju. A te okolnosti, uz kontinuiranu degradaciju kulturnih stremljenja (pa i civilizacijskih), uključuju i egzistencijalnu rubnost velikoga broja ljudi, siromaštvo u korelaciji s perceptivnim povećalom visokih tehnologija, posljedično i strahovito otuđenje, ponekad i posve svjestan pokušaj bijega u ne-prostor samoizolacije. Rukopis stilski koketira s dijelom ovdašnjega postmodernističkoga iskustva, ali i s postbitnikovskim izričajem američkoga pjesništva pri čemu je dominantno prepoznati utjecaj kasnoga Ginsberga …

Tekst: Umjetnička organizacija Artikulacije

zatvori