Subota, 27. travnja 2024.

ŽUPANIJSKI EU PROJEKTI Godinu će obilježiti investicije u sektoru zdravstva

EU projekti koji su u tijeku ili u pripremi bili su tema konferencije za medije održane jutros u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u Nemčićevoj.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić podsjetio je na to da je na području naše županije trenutno u provedbi 25 projekata vrijednih nešto manje od 302 milijuna kuna. Prošle godine je završeno pet projekata vrijednih 5,6 milijuna kuna, u fazi ocjenjivanja je još pet projektnih prijedloga procijenjene vrijednosti 35 milijuna kuna, te produženo partnerstvo u još 10 projekata. Najvažniji među njima su projekti Pozdrav za povećanje standarda primarne zdravstvene zaštite u ruralnim sredinama, potom Prilika za sve 3 kojim je učenicima osigurana usluga pomoćnika u nastavi, Svi u školi, svi pri stolu kojim je osigurana prehrana u školama za 1334 učenika, Školska shema… A najveći među njima je, ističe dožupan Ljubić, 40 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje i rekonstrukcije dnevne bolnice u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek”.

Uz jedinice lokalne samouprave, i županijske su ustanove iznimno povećale količinu apliciranja na EU projekte, istakao je dožupan Ljubić te dodao da se uspješnost naše županije u povlačenju potpora iz EU fondova vidi iz izvješća koje je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova:

– Moramo se pohvaliti da smo, prema iznosu ugovorenih bespovratnih sredstava u okviru ruralnog razvoja za 2018. godinu, na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj. Isto tako, prema poretku za kumulativni iznos ugovorenih sredstava u 2017. i 2018. godini za tri operativna programa – Konkurentnost i kohezija, Učinkoviti ljudski potencijali i Program ruralnog razvoja, naša je županija na devetom mjestu.

Na upit Radio Drave kako je realizacija tih projekata utjecala na kvalitetu života ovdašnjih građana, dožupan Ljubić je odgovorio:

– Većina projekata je usmjerena na zdravstvo i obrazovanje. Cilj nam je da svi građani naše županije imaju jednake uvjete života, bez obzira na to je li riječ o Kalniku, Kloštru Podravskom, Ferdinandovcu, Đurđevcu, Križevcima ili Koprivnici. Sva djeca, svi građani trebaju imati jednake uvjete života. Cilj nam je da sve naše obrazovne i zdravstvene ustanove imaju jednake uvjete; da budu jednako opremljene i da pružaju jednaku kvalitetu usluga. Nadamo se da će i ti EU projekti tome pridonijeti.

Dožupan Ljubić očekuje da će ove godine biti prijavljeno pet puta više projekata, a osobite mogućnosti otvaraju se u programima prekogranične suradnje, prvenstveno na području zdravstva.

 

zatvori