Petak, 26. travnja 2024.

ŽUPANIJSKE SUBVENCIJE Objavljeni javni pozivi za potpore poljoprivredi i gospodarstvu, uvedena i nova mjera za proizvodnju povrća

Koprivničko-križevačka županija nastavila je s tradicijom te je početkom veljače objavila javne pozive za subvencioniranje poljoprivrede i gospodarstva.

Dravi.info više je rekao zamjenik župana zadužen za gospodarstvo Darko Sobota:

– Koprivničko-križevačka županija je objavila pozive za korištenje proračunskog novca za sufinanciranje projekata iz područja gospodarstva, komunalnih djelatnosti i poljoprivrede. Potpore su namijenjene korisnicima iz javnog i poslovnog sektora. No, pozivi su upućeni i udrugama s područja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja te turističkim zajednicama.

U proračunu je za te namjene ove godine osigurano nešto više od 11 milijuna kuna subvencija u svim sektorima, podsjetio je dožupan Sobota:

– Javnom sektoru je namijenjeno gotovo 5,5 milijuna kuna. U poslovnom sektoru, kako mi to volimo reći – zapravo je isključivo vezan za poljoprivredu, namijenjeno je nešto manje od 3 milijuna. Za udruge s područja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja namijenjeno je 300 tisuća kuna te za turističke zajednice 120 tisuća. No, moram napomenuti da je u ukupnom iznosu od 11 milijuna kuna uračunato i 1,4 milijuna za ranije raspisane javne pozive za subvencioniranje kamata poslovnim subjektima u sektoru poljoprivrede.

Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.

A baš kao i lani, najveće zanimanje korisnici su iskazali za sufinanciranje okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta za što je na početku fiskalne godine u županijskom proračunu osigurano 600 tisuća kuna. I baš kao i lani…

– … u roku od 48 sati mi smo taj poziv za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, ili komasaciju kao što se to nekad znalo reći, bili prisiljeni privremeno zatvoriti.

Koliko je ta mjera učinkovita govori i podatak da je Županija u protekle tri godine, kaže dožupan Sobota, uložila više od 2 milijuna. A ove su godine za potporu iz te mjere u Županiju pristigla 52 zahtjeva u vrijednosti od 1.124.000 kuna. Za očekivati je stoga da će tijekom godine, rebalansom proračuna, biti osigurana dodatna sredstva za tu namjenu.

Nova potpora za industrijsku proizvodnju povrća

Inače, u županijskoj upravi iznimno su zadovoljni učincima ove mjere jer okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta omogućava ozbiljnu proizvodnju pa onda i konkretne ekonomske učinke, poglavito u ruralnom prostoru. Dožupan Sobota stoga poziva i čelnike podravsko-prigorskih gradova i općina da također razmisle o aktiviranju ovakve mjere na svojim područjima.

Od dožupana Sobote smo doznali i da su poljoprivredni proizvođači iskazali veliku odgovornost odazivom na mjeru osiguranja usjeva.

Inače, u županijskoj su upravi za ovu godinu kreirali još jednu novu mjeru potpore male vrijednosti. Njome s 200.000 kuna potiču industrijsku proizvodnju povrća. Namjera im je potaći partnerstvo lokalnih proizvođača i Podravke pa su spremni, bude li trebalo, za tu namjenu osigurati i dodatan novac.

zatvori