Subota, 4. svibnja 2024.

Zoran Vinković iz Rasinje izabran za predsjednika Savjeta za međunarodno pravo Hrvatskog Crvenog križa

Zoran Vinković, član Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica izabran je za predsjednika Savjeta za međunarodno pravo Crvenog Križa i humanitarne diplomacije na razini države.

Inače magistar prava iz Rasinje i dosadašnji član Gradskog interventnog tima, Vinković je postao čelnikom savjetodavnog tijela izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa za pitanja međunarodnog prava i diplomacije.

Savjet se bavi pitanjima razvoja i održavanja odnosa s institucijama Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i drugim međunarodnim humanitarnim, zdravstvenim i socijalnim organizacijama, kao i s diplomatskim i konzularnim predstavništvima, pitanjima na području međunarodnog humanitarnog prava, osobito onima koja se tiču zagovaranja humanitarnih pitanja na najvišoj razini, pomoći u normalizaciji života na ratom zahvaćenim područjima i pomoći u rješavanju humanitarnih kriza angažiranjem međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i građana prvenstveno kroz razne oblike edukacije i savjetovanja u skladu s odredbama međunarodnog humanitarnog prava i temeljem odredbi Statuta Međunarodnog pokreta Crvenog križa. Savjet u svom djelokrugu rada daje preporuke, mišljenje i analize.

U savjetu je osmero stručnjaka iz područja prava, a oni su na konstituirajućoj sjednici 15. veljače 2019. godine izabrali Zorana Vinkovića za predsjednika.

Crveni križ, Veliko srce
zatvori