Utorak, 21. svibnja 2024.

ZABRINJAVAJUĆI POKAZATELJI U Koprivnici 74 više umrlih od rođenih, u Križevcima 119, a u Đurđevcu 21

Koprivničko-križevačka županija i dalje je pod utjecajem negativnog prirodnog priraštaja.

Na tu je činjenicu pred Skupštinom Koprivničko-križevačke županija upozorila predsjednica županijskog Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika, koprivnička patologinja doc. prim. dr. sc. Elizabeta Horvatić, dr. med.

Pozvavši se na službene podatke Zavoda za javno zdravstvo, upozorila je na to da prirodni priraštaj u Podravini i Prigorju ima negativan predznak.

– To ukazuje da nema prirodnog obnavljanja stanovništva. Nešto je malo bolji vitalni indeks, on iznosi 56,4 što znači da je na 100 umrlih bilo 56 rođenih. To je za četiri više od rođenih u 2017. godini. Dakle, 2018. godine 664 je više umrlih od broja rođenih – rekla je.

Elizabeta Horvatić. Snimio Marko Posavec.

Tako je u Koprivnici 74 više umrlih od rođenih, u Križevcima 119, a u Đurđevcu 21. Premda se brojke razlikuju, dr. Horvatić upozorava da je situacija u sva tri grada otprilike ista uzmu li se u obzir rođeni i umrli te broj stanovnika.

Alarmantna situacija je, prema riječima dr. Horvatić, u općinama Kalnik, Đelekovec i Virje s tek šest rođenih u odnosu na 36 umrlih. Nešto bolja je situacija u Goli, gdje je 2017. rođeno šest na 41 umrlu osobu. Lani je broj rođenih porastao na 38, dok je broj umrlih ostao isti – 41.

Slična situacija prije je zabilježena u Peterancu, podsjetila je dr. Horvatić te upozorila da je županijsko Povjerenstvo početkom veljače pregledalo i zaključilo očevidnike svih mrtvozornika koji su tijekom godine obavljali preglede osoba koje su umrle izvan zdravstvenih ustanova.

Ujedno je zahvalila što je lani prihvaćen više godina ponavljan prijedlog o povećanju naknada mrtvozornicima. Njih 30 koje je imenovala Županijska skupština povećanje naknade ne doživljava samo u materijalnom smislu već i kao gestu koja im govori da se njihov rad cijeni, zaključila je dr. Horvatić.

Kao predsjednica županijskog Povjerenstva, članove Županijske skupštine je izvijestila i o lani umrlima u Podravini i Prigorju:

– U koprivničkoj bolnici lani je umrlo 625 bolesnika. Obavljene su 162 obdukcije, što je točno 25% od Svjetske zdravstvene organizacije preporučenog broja obdukcija na ukupan broj umrlih. Izvan bolnice umrlo je još 837 osoba. Prema podacima Matičnog ureda još je 28-ero umrlo u inozemstvu što je konačni broj od 1524 umrlih osoba u našoj županiji u 2018. godini.

Najviše ljudi, 107, umrlo je na odjelu nefrologije, na odjelu intenzivne medicine umrlo je 96, te na plućnom odjelu 84.

– Uzroci smrti najčešće su bili srčani i moždani infarkt te maligni, odnosno zloćudni tumori. Uzroci smrti sudskih obdukcija, kojih je prošle godine bilo 33 i to na zahtjev Županijskog odnosno Općinskog državnog odvjetništva, najčešće su bili smrt u prometnoj nesreći, smrt izazvana vješanjem, utapanjem i trovanjem, u koje su uključeni i slučajevi samoubojstava – pojasnila je.

Inače, u Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje 37 mrtvozornika, od kojih je njih 29-ero lani obavljalo poslove mrtvozorenja. Podatak je iz izvješća o obavljenim obdukcijama i radu mrtvozorničke službe koje je Županijska skupština jednoglasno usvojila.

Spomenimo i da su mrtvozornici prošle godine na obdukciju uputili 29 umrlih osoba. Bili su to slučajevi kad je uzrok smrti bio nepoznat ili kad se sumnjalo na nasilnu smrt.

Za rad mrtvozorničke službe u županijskom je proračunu osigurano 356.500 kuna, a za nabavku uredskog materijala (očevidnici, dozvole za ukop, dozvola za kremiranje, popratnica za prijevoz i obdukciju) utrošeno je 4.068,88 kn.

zatvori