Četvrtak, 25. travnja 2024.

ŠTO ČITATI Književne preporuke urednice Meridijana Petre Somek za 2019. godinu

Urednica časopisa za geografiju, povijest, ekologiju i putovanja ‘Meridijani’ Petra Somek donosi vam niz književnih preporuka za 2019. godinu koje je iznijela publici na nedavnom predstavljanju 204. broja časopisa u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ u Koprivnici.
1. Tim Marshall: U okovima geografije, Znanje, 2018., 288 str.

Britanski novinar Tim Marshall u svojoj knjizi objašnjava koliko je geografija važna za političke odnose država, ratove, dakle i tijek svjetske povijesti. Kroz 10 poglavlja, zapravo 10 velikih zemljovida, tumači kako je geografija odredila i još uvijek određuje sudbinu zemalja na njima. Poglavlja su Rusija, Kina, SAD, Zapadna Europa, Afrika, Bliski istok, Indija i Pakistan, Koreja i Japan, Latinska Amerika i Arktik.

P.S. Knjiga mi je bila poticaj za objavu teme o indijsko-pakistanskoj granici u 204. broju “Meridijana”

2. Paul O’Grady: Moj brod je Hrvatska, Alfa, 2018., 258 str.

Paul O’Grady je Irac (arhitekt) iz Dublina koji je suprotno svim trendovima, iz Irske došao živjeti u Hrvatsku (u Istru). Napisao je vrlo poticajnu knjigu koja je spoj njegove ljubavi prema Hrvatskoj, koju je izabrao za život, i težnje da ljude motivira na pozitivne promjene. Osnovna poruka knjige je da Hrvatska, iako je već neko vrijeme zapuštena, ima golemi potencijal, nevjerojatnu ljepotu i prirodnu sposobnost proizvesti čuda i podijeliti ih sa svijetom.

O’Grady poručuje da se ne smijemo usredotočiti na negativno ni odgovornost za vlastitu budućnost prebacivati na neku nadmoćnu vanjsku silu jer tako neće doći do promjene na bolje. Treba se fokusirati na sve ono dobro i odlično u našoj Hrvatskoj. Autor posebno apelira na mlade, da se usude promijeniti svoje razmišljanje i svijest o sebi samima, da steknu vjeru u sebe i ostanu u tome dosljedni.

P.S. Irac Paul O’Grady je zet inženjera Silvana Puhara o čijem velikom masliniku nedaleko Vodnjana smo pisali u 204. broju “Meridijana”

3. Igor Rudan: Zao zrak, Ljevak, 2018., 451 str.

Nakon popularno-znanstvene knjige Točna boja neba, naš znanstvenik svjetskog glasa, akademik Igor Rudan, napisao je još jednu popularno-znanstvenu knjigu koja se osvrće na napredak u medicini. Knjiga ima četiri dijela; u prvom, kroz nekoliko priča piše o raznim bolestima (poput malarije, sifilisa, proljeva, žute groznice… i kako se liječe, objašnjavajući pritom pozadinu stotinjak dodijeljenih Nobelovih nagrada), u drugom dijelu knjige donosi razne zanimljive i poučne priče o globalnom zdravlju. U trećem poglavlju pod naslovom “Populariziranje globalnog zdravlja” objavljeni su intervjui koje je autor dao za neke hrvatske i svjetske medije, dok u četvrtom dijelu knjige piše o svom osobnom doprinosu globalnom zdravlju. Naime, Igor Rudan razvio je niz metoda kojima se određuju prioriteti za ulaganja u zdravstvene intervencije u zemljama u razvoju. Zahvaljujući širokoj primjeni tih metoda, smrtnost djece u svijetu smanjena je s oko 11 milijuna u 2000. godini na manje od šest milijuna u 2015. godini!

P.S. Odličan intervju s akademikom Rudanom objavili smo u 193. broju “Meridijana”. Ponosna sam što i on čita naš časopis, a uskoro će nam napisati koja mjesta posjetiti u Edinburghu u kojem živi i radi.

4. Mladen Tomorad i suradnici: Slavne žene stare povijesti – životi žena u društvima starog svijeta, Meridijani, 2018., 250 str.

Knjiga prikazuje živote žena u starom svijetu. Ima pet poglavlja: Stari Istok, Stari Egipat, Grčki svijet, Rimski svijet i Neuobičajena ženska zanimanja, a autori su nastojali prikazati utjecaj svake od obrađenih žena na umjetnost i kulturu (književnost, likovna umjetnost, glazba, film…) od antičkih vremena do naših dana. Tekstovi su popraćeni ilustracijama raznovrsnih spomenika iz brojnih svjetskih muzeja.

P.S. Knjigu smo predstavili na Interlibeu i može se kupiti u našem web dućanu, a ako volite čitati biografije, Meridijani su izdali i bogato ilustriranu knjigu prof. dr. sc. Hrvoja Gačanina “Slavne povijesne ličnosti – 10 velikih osvajača i 10 vladarica od starog do novog vijeka”.

STARIJI NASLOVI O VENECIJI (koji su meni i akademskom slikaru Danijelu Srdarevu bili poticaj za objavu posebnog priloga 204. broja “Meridijana”, posvećenog toj kraljici mora s lagunaskih sprudova…):

1. Tiziana Scarpa: Venecija je riba, SysPrint, 2005., 120. str.
Odlična putopisna knjiga, osobni vodič po Veneciji
2. Josif Brodski: Vodeni žig, Znanje, 1995., 100 str.
Fantastičnih sto stranica nobelovca Brodskog o Veneciji
3. Davor Velnić: Kineski šapat, Alfa, 2013., 594 str.
Naš krčki književnik, kritički i proživljeno piše o Kini u kojoj je boravio nekoliko godina, no u toj knjizi pronaći ćete i odličan esej o Veneciji

RECENTNE KNJIGE KOPRIVNIČKIH AUTORA:

1. Mario Kolar: Izazovi čitanja, Meridijani, 2018., 208 str.
Knjiga je mali pregled suvremenog književno-kajkavskog konteksta hrvatske književnosti, a donosi rasprave i oglede o poznatim, ali i manje poznatim književnicima te o podučavateljima književnosti… jedan ogled je i o književnom stvaralaštvu mog dragog tate (akademika Dragutina Feletara)
2. Marko Gregur: Mogla bi se zvati Leda, Hena, 2018., 215 str.
Roman sam nedavno dobila od autora i plačem gotovo na svakoj stranici. Dirljiva i emotivna priča o mladom paru koji pokušava dobiti dijete… Inače, u sljedećem broju “Meridijana” obavit ćemo Gregurovu reportažu o Havani.

zatvori