Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Političkim strankama više od pola milijuna kuna iz županijskog proračuna

Političkim strankama, čiji su predstavnici dobili mandate žitelja Podravine i Prigorja da ih predstavljaju u Skupštini Koprivničko-križevačke županije, isplatit će se iz županijskog proračuna nešto više od pola milijuna kuna.

Naime, godišnji iznos po članu iznosi 12.291,17 kn. Ako je pak riječ o članu Skupštine iz podzastupljenog spola, dakle o članici, taj iznos se uvećava za 10% – s dodatnih 1.229,11 kn.

Tako najviše županijskog novca, 151.181,37 kn dobiva Hrvatska demokratska zajednica, čijih 12 članova, među kojima su i članice, predstavljanju interese građana u Županijskoj skupštini.

Željko Lacković – Nezavisne liste za tri člana i četiri članice u Skupštini dobiva 90.954,63 kune

Pet članova i jedna članica Mreži nezavisnih lista nose 74.976,13 županijskih kuna, a županijskoj organizaciji Socijaldemokratske partije Hrvatske četiri člana i jedna članica 62.684,96 kuna.

Hrvatska seljačka stranka s pet članova Županijske skupštine dobiva 61.455,85 kuna, a Hrvatska stranka umirovljenika za dva člana 24.582,34 kune.

Po 12.291,17 kn dobivaju Hrvatski laburisti – stranka rada i Hrvatska narodna stranka za po jednog svog člana, te Živi zid kojemu je prema odluci Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave taj iznos smanjen za minimalni iznos smanjen za 7.138,98  i ostalo mu je samo 5.152,19 kuna.

Marko Fucak iz SDP-a s govornice koprivničke Gradske vijećnice poručio je da bi se stranke trebale financirati privatnim donacijama, a ne javnim novcem, jer ovaj novac stranke uglavnom koriste za predizborne kampanje. Taj bi novac, primjećuje, trebalo usmjeriti siromašnim građanima, poput umirovljenika pri čemu, kaže, ne misli na Hrvatsku stranku umirovljenika.

Župan Darko Koren pak, odgovorivši vijećniku Fucaku, kaže da nema ništa protiv umanjenja ovih iznosa – ako tako odluči Županijska skupština, a Fucakov istup smatra čistom demagogijom. Ovakvo financiranje političkih stranaka je najtransparentnije, ocjenjuje župan Koren.

Odluka o raspodjeli proračunskog novca županijskim strankama usvojena je većinom glasova pri čemu je petero SDP-ovih vijećnika bilo suzdržano.

zatvori