Četvrtak, 25. travnja 2024.

PET GODINA ŠEGRTSKOG SRCA Da nema njih, neki učenici ne bi ni upisali školu

‘Ljepota naše udruge je ta da su učenici zbrinuti od početka škole pa do maturalne večeri. Prije upisa u školu imaju osigurane udžbenike i potrebne materijale, a o njima brinemo sve do materijalne večeri kad im trebaju frizure, haljine ili odijela’, rekao je ponosno predsjednik Humanitarne udruge Šegrtsko srce Tomislav Terstenjak na današnjoj rođendanskoj proslavi udruge.

Profesori Obrtničke škole Koprivnica okupljeni u udrugu Šegrtsko srce prije pet godina odlučili su pomoći svojim učenicima koji su gladni tijekom boravka u školi i čiji roditelji nemaju novaca za knjige, odjeću ili školska putovanja i tako postali jedinstveni u Hrvatskoj.

Tada je Šegrtsko srce brinulo o dvadesetak učenika u potrebi, a danas brine o njih 96-ero.

Ratimir Ljubić. Snimila Nela Carek.

– Kad smo krenuli, članarina je bila deset kuna mjesečno za svakog profesora. Bila je to simbolika, no u pomoć su odmah priskočili koprivnički obrtnici s uplatama od petsto, tisuću kuna, tako da je Humanitarna udruga Šegrtsko srce u startu na računu imala pet tisuća kuna. Uz pomoć medija za nas se brzo pročulo i puno ljudi izvana se učlanilo u udrugu. S brojem članova rastao je i broj donacija – prisjetio se tadašnji ravnatelj škole i predsjednik udruge, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

Udruga nakon pet godina rada broji dvjesto članova, a kroz to vrijeme prikupila je oko milijun kuna i pomogla brojnim siromašnim učenicima da završe školu. Da nema pomoći humanih profesora koprivničke Obrtničke škole i brojnih donatora, neka djeca ne bi završila srednjoškolsko obrazovanje.

Tomislav Terstenjak. Snimila Nela Carek.

– Imamo sedmero učenika koji su upisali školu jer računaju na našu pomoć. Ako se radi o višečlanim obiteljima, izračunajte si koji su to troškovi. Samo knjige su 1200 kuna, a gdje je još ostalo. Mnogi roditelji djeci ne bi mogli plaćati školovanje, no na ovaj način su sigurni u našoj školi – rekao je novinarima sadašnji predsjednik udruge Tomislav Terstenjak.

Humanitarna udruga koprivničkih profesora jedina je takva u Hrvatskoj pa pozitivan primjer povezivanja civilnog sektora i škola predsjednik Terstenjak često predstavlja na fakultetima diljem zemlje. No, potvrda da su posebni i da rade dobar posao njima zapravo i ne treba. Vide to svakodnevno na licima svojih učenika i njihovih roditelja. To im je i najveća nagrada.

Snimila Nela Carek.

– Nedavno smo imali neugodnu situaciju s dvoje naših učenika čiji je jedini član obitelji, otac, teško obolio. Bilo je vrijeme božićnih blagdana i oni su te dane trebali provesti sami, bez roditeljske skrbi, uskraćeni za tradiciju koju mi poštujemo za Božić. Isto jutro kad smo to saznali otišli smo u nabavku namirnica pa su na kraju Božić i Novu godinu dočekali, ako to možemo uopće reći, koliko-toliko normalno – prisjetio se predsjednik udruge jedne od takvih situacija.

Kako bi zahvalili građanima zbog kojih imaju tu privilegiju pomaganja učenicima u potrebi, učenici i profesori Obrtničke škole danas su, povodom petog rođendana udruge, ispekli slatke kolačiće u obliku srca koje je simbol udruge. Poslastice se dijele uz kavu u koprivničkim kafićima.

zatvori