Izvor: ponoshrvatske.hr
Premda je zakoračio u 67. godinu života Petar Rac iz Novigrada Podravskog još uvijek je aktivan davatelj krvi. Čak 75 litara njegove krvi kola tuđim venama. On je jedan od ovogodišnjih dobitnika priznanja “Ponos Hrvatske”.

– Osjećaj da sam nekome pomogao u životu me čini jako sretnim. Posebice ako je moja krv nekome spasila život. Taj osjećaj je teško izraziti riječima – kazao je Petar Rac iz Novigrada Podravskog koji je dao krv 150 puta. Unatoč što je zakoračio u 67 godinu života još uvijek je aktivan davatelj krvi. Ne samo to nego je svojim primjerom “povukao” mnoge sumještane.

Krv će kaže davati i dalje, sve dok će nekome biti potrebna. On se upravo zbog tog humanog čina osjeća zdrav, a i inače nikada nije osjećao zdravstvene tegobe. Kao davatelj krvi redovito ide na rigorozne kontrole.

– Osjećam se sjajno, a posebice zato što je puno njih krenuli mojim stopama. Onog dana kad meni zabrane davanje krvi, tu je moj najstariji sin Mario, koji je sa svojih 45 godina već 75 puta dao najplemenitiju tekućinu – govori nam umirovljenik Petar.

Nije nikada očekivao bilo kakvo priznanje, zahvalnicu za davanje krvi jer je to njegov stil života u koji je krenuo za najranije mladosti.

Izvor: ponoshrvatske.hr

– Nisam koristio ni pravo na slobodne dane dok sam bio u radnom odnosu, na koje imaju pravo svi koji daju krv. Mislim da se tako ponašaju gotovo svi. Nama je cilj pomoći drugome – smatra.

Nakon srednje škole otišao je na brod gdje je radio kao brodski električar. Za vrijeme dok se nalazio na brodu jako je rijetko mogao dati krv. Nakon što se vratio u svoje rodno mjesto izgradio je kuću novcem zarađenim kao pomorac i posao je našao u koprivničkom Komunalcu. Poslije je otvorio svoj električarski obrt.

– Iz obrta sam otišao u mirovinu prije par godina i sada najradije provodim vrijeme u krugu obitelji i radeći nešto oko kuće i čekam trenutak da odem darivati krv – kazao je.

Najvrjednije mu je, kaže, što je sin Mario već došao do tako velikog broja davanja da će zasigurno “preskočiti” njegovu broju.