Petak, 26. travnja 2024.

HRVOJE TISAJ, novi predsjednik BK Rotor: Bicikliranje i cikloturizam svima nam otvaraju nove životne mogućnosti

Hrvoje Tisaj novi je predsjednik koprivničkog Biciklističkog kluba Rotor. Na izbornoj skupštini održanoj u petak navečer u Koprivnici za njegova je zamjenika izabran Vladimir Vresk, dok će tajnički posao nastaviti odrađivati Renato Ciler.

U osam godina koliko djeluje, BK Rotor napravio je dobre stvari u Koprivnici. No, vrijeme je za novi iskorak, rekao je Dravi.info novoizabrani predsjednik Hrvoje Tisaj:

– Mi kao klub i biciklizam općenito trebaju se približiti lokalnoj zajednici. Želimo pokazati našim sugrađanima da imamo prekrasne resurse koji svima nama otvaraju nove perspektive. Prvenstveno tu mislim na prekrasne biciklističke staze na obroncima Bilogore iznimno pogodne za biciklističke obiteljske izlete. Plan nam je približiti se školama, institucijama i tvrtkama kako bismo motivirali građane da se što više kreću, odnosno voze na biciklu. S druge strane tu je i cikloturizam. On u Europi konstantno raste. Prema onome što sam imao prilike vidjeti na europskim destinacijama, mi u Koprivnici i Podravini uopće ne zaostajemo, imamo prekrasnih resursa za razvoj cikloturizma.

Izvor: Hrvoje Tisaj (Facebook).

I dok su nam prednosti tradicija bicikliranja u svakodnevnom životu i biciklističke staze kao osnovna infrastruktura za cikloturizam, za konkretniji iskorak nedostaje nam nešto što ipak nije u podravskoj tradiciji – turistička ponuda i turizam kao gospodarska grana, svjestan je Tisaj:

– Već sam stupio u kontakt sa županijskom Turističkom zajednicom i nekim drugim institucijama. Prije svega mi je želja da se naši ljudi obuče za ciklooperatere, odnosno za cikloturističke vodiče. Uskoro će, u organizaciji županijske Turističke zajednice biti organiziran i tečaj za njihovo obučavanje. Sljedeća faza je označavanje, ucrtavanje staza kako bi – uz primjenu modernih tehnologija – bile lako dostupne korisnicima, među kojima prednjače stranci. I na kraju, dolazimo do smještaja. Upravo se tu otvaraju nove mogućnosti za mala obiteljska gospodarstva koja mogu jednostavno organizirati ponudu smještaja za takve turiste.

FOTO: Hrvoje Tisaj.

Upravo iznajmljivanje smještaja za cikloturiste nova je mogućnost za zaradu malim domaćinstvima, ocijenio je Tisaj. Ilustrirao je to činjenicom da je koprivničko Gradsko vijeće nedavno izglasalo odluku prema kojoj paušalni porez za iznajmljivače iznosi svega 150 kuna. To je najniži mogući iznos i Tisaj vjeruje da je, kao takav, poticajan za bavljenje iznajmljivanjem smještaja. K tome, treba ishoditi kategorizaciju objekta i potom se može krenuti u iznajmljivanje.

– Naravno da iznajmljivači mogu koristiti razne platforme za iznajmljivanje svojih prostora, no vjerujem da ćemo i mi kao biciklistički klub biti solidan partner u tome. Želja mi je prvo naše sugrađane obučiti za ciklooperatere, a potom ih i potaknuti da se bave iznajmljivanjem smještaja.

A za to imamo više nego dobre potencijale: – U našoj okolici, po obroncima Bilogore, sve je puno prekrasnih klijeti koje su potencijal za iznajmljivanje. Osim toga, puno je napuštenih praznih kuća. Samo treba krenuti raditi. Naši susjedi Međimurci, ali i Dalmatinci i Istrijani, tu su granu turizma podigli na visoki nivo. To su već prepoznali turisti iz Europe, ali i s drugih kontinenata, poglavito Sjeverne Amerike. Cijele obitelji dolaze na odmor koji nije samo šetnja do plaže, traže puno više i mi im to s našim stazama, prirodom i ostalim resursima, možemo pružiti – poručuje nam Tisaj.

Za razvoj cijelog ciklusa cikloturizma u Koprivnici i okolici potrebno je oko tri godine, procjenjuje Hrvoje Tisaj te kao novoizabrani predsjednik Biciklističkog kluba Rotor kaže da je, zajedno sa suradnicima iz kluba, spreman angažirati se i raditi na tom projektu.

Izborna skupština BK Rotor Koprivnica, Ustupio H. Tisaj
Izborna skupština BK Rotor Koprivnica, Ustupio H. Tisaj
zatvori