Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Hrvatska ribolovna reprezentacija osvojila je deseto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi

Hrvatska reprezentacija osvojila je 10. mjesto na Svjetskom prvenstvu u ribolovu grabežljivih riba umjetnim mamcima iz čamca u Južnoj Africi.

Podsjetimo, u reprezentaciji su bili podravski ribolovci Mirko HanžekovićHrvoje Kuzmić, kao i Silvio Šimunčić iz Zagreba i Mario Matijašić iz Ogulina. Hanžeković, Kuzmić i Šimunčić članovi su Športsko ribolovnog kluba Šoderica.

Natjecanje je održano na jezeru Loskop Dam površine 2000 hektara, 15 kilometara dugačkom i u prosjeku dva kilometra širokom. – Ciljana riba bio nam je bass ili pastrvski grgeč, a od ostalih vrsta riba pokušali smo loviti talapije ili blue kurper. To smo lovili i na treningu. Ostale vrste nismo ni tražili iako smo ih vidjeli, neke vrste soma i bijele ribe – opisao nam je Mirko Hanžeković iz Južne Afrike.

Na treningu uoči natjecanja pronašli su nekoliko pozicija s ribom i odredili kamo će koja ekipa ići. Matijašić i Kuzmić prvog dana natjecanja uspjeli su doći na planiranu poziciju i dobro su lovili, što im je donijelo četvrto mjesto u poretku parova. Hanžeković i Šimunčić nisu imali sreće na svojoj poziciji i nisu našli ribu, iako su ju u zadnjem satu treninga potvrdili. – Očito je zbog nagle promjene vremena riba promijenila poziciju pa smo zbog zauzetosti prvoga dana ostali bez ulova – kaže Hanžeković.

Nakon prvog dana Hrvatska je ekipno bila na sedmom mjestu.

Mario Matijašić i Hrvoje Kuzmić. Foto: Mirko Hanžeković.

– Drugoga dana promijenili smo taktiku i odlučili da Kuzmić i Matijašić ponovno startaju u prvoj grupi od 16 čamaca, a mi u drugoj, deset minuta kasnije. Oni su uspjeli u nevjerojatnoj gužvi na startu, kada krene 16 čamaca s motorima od 200 do 300 konjskih snaga, zauzeti željenu poziciju gdje se natiskalo još pet čamaca pa su morali intervenirati i suci da bi svim ekipama odredili raspored na udaljenosti od propisanih 50 metara – opisao nam je Hanžeković.

– Nakon dva i pol sata natjecanja javljaju nam da je pozicija blizu njih slobodna pa smo stigli za nekoliko minuta i tamo lovili do kraja natjecanja. Do kraja smo ulovili četiri ribe u mjeri, a Kuzmić i Matijašić sedam. Tog drugog dana lovili smo većinom po kiši.

Nakon dva dana natjecanja Hrvatska je ekipno osvojila deseto mjesto među 16 zemalja, što je za prvi nastup u toj disciplini jako dobar rezultat, smatra Hanžeković. Kuzmić i Matijašić plasirali su se na jedanaesto mjesto u parovima.

A dojmovi iz Južne Afrike doživljaj su za sebe, opisuje Hanžeković za Dravu.info. – Prizori na pojedinim mjestima kada loviš ribu s čamca su jedinstveni. Možete vidjeti krda antilopa, čopore majmuna i mnoge druge životinje. Šuma oko jezera je puna života. Nismo vidjeli jedino krokodile, nilske konje i leoparde jer u neka područja nismo smjeli zbog sigurnosti, a i neke životinje se udalje od obale.

Naši se ribolovci u Hrvatsku vraćaju u subotu navečer.

Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
zatvori