Petak, 26. travnja 2024.

Dovršena energetska obnova Osnovne škole u Virju – očekivana ušteda energije je čak 75 posto

Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara u Virju održana je u srijedu, 27. veljače.

Prisustvovali su joj župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, načelnik Općine Virje Mirko Perok, ravnateljica škole Marica Cik Adaković, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pročelnici županijskih upravih tijela, predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora, projektant Natko Bilić te brojni nastavnici i učenici.

Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, nakon dovršetka radova ukupno je vrijedan 4.893.755,11 kuna, a u iznosu od 2.819,417,17 kuna bespovratnih sredstava sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u iznosu od 1.867.993,81 kuna, dok je 206.344,13 kuna osigurala Županija u svom proračunu.

Na samom početku konferencije uvodno se u ime domaćina obratila ravnateljica Cik Adaković koja je kazala: – Danas je za sve nas u školi poseban dan i ova energetska obnova najljepši je dar u ovoj prekrasnoj godini kada obilježavamo 260. obljetnicu virovskoga školstva. Škola je opet nova i lijepa i hvala svima koji su u tome sudjelovali, a ponajprije našem osnivaču Županiji na čelu sa županom, u ime svih nas u Virju. Hvala i načelniku koji nam je podrška u svemu i Fondu. Mislim da rezultatima možemo svi biti zadovoljni i ja sam danas ponosna ravnateljica ove škole.

Načelnik Perok dodao je kako se veseli što je svjedok ovih radova, od projektiranja do završne konferencije te istaknuo: – Zahvalni smo svima koji su nam ovo omogućili, a Općina se, kao i uvijek, uključila u sve segmente potpore našoj školi. Prije desetak godina nadogradili smo školu kako bi imali jednosmjensku nastavu, a jedna smo od najsportskijih općina, s bogatom kulturom i poviješću. Ovo je poseban trenutak za školu, nije samo ljepša i energetski učinkovitija, nego je i ugodnije boraviti u njoj. Zahvaljujem Županiji i Fondu s kojim izvrsno surađujemo i očekujemo njihovu potporu i u projektima izgradnje reciklažnog dvorišta i sanacije odlagališta otpada. Ugodno se osjećajte u Virju i dođite nam opet.

Izvor: kckzz.hr

U svom obraćanju okupljenima zamjenik Ljubić je napomenuo: – Kao što smo pokazali mnogo puta dosad, Županija je posvećena ulaganju u obrazovanje i kao osnivač vodi brigu o svojim obrazovnim ustanovama pa tako i o energetskim obnovama, s time da sve naše škole imaju energetske certifikate. Osim estetike, najvažnije je poboljšanje energetske učinkovitosti, što smo napravili preko sustava grijanja, rasvjete i fasade. Očekujemo da ćemo puno uštedjeti na troškovima energenata, što ćemo moći uložiti u daljnje korisne aktivnosti. Zahvale ravnateljici, Općini koja živi s ovom školom, izvođačima radova, nadzoru i projektantu, mislim da smo bili odlična ekipa i da je rezultat sjajan i kvalitetan. Nadam se kako ćemo i ubuduće surađivati na ovakvim projektima.

Direktor Ponoš izrazio je zadovoljstvo obnovom objekta te je napomenuo kako se na područje Županije odnosi 15-tak projekata vrijednih oko 40 milijuna kuna, a bespovratna sredstva koja ostaju Županiji mogu se uložiti u druge projekte.

– Drago mi je kad dođem u neko manje mjesto i vidim da su uvjeti za djecu jednaki uvjetima u većim sredinama. Samo na taj način možemo svi imati jednaku početnu poziciju za daljnje školovanje, odnosno kako bismo postali uspješni ljudi. Ovdje ima puno dobrih projekata koje ste uspješno obavili do kraja, pokazali ste da znate to napraviti i čestitam vam svima. Ovaj Poziv Ministarstva graditeljstva bio je dobar i donio je našim školama bolje uvjete za rad i značajne uštede. Vjerujem da ćete u ovakvim lijepim i novim prostorima imati još puno prvaka i još veće motive da bolje i kvalitetnije radite. Nadam se da ćete znanje, energiju i trud koje ste pokazali na jednak način uložiti i u druge projekte, a Fond je tu za vas da vam pomogne u tome – dodao je direktor Ponoš.

Izvor: kckzz.hr

Provedbom projekta planira se ostvariti ušteda u energiji od 75 posto, očekivana godišnja ušteda energije je 203.564,00 kuna s PDV-om, a procjena povrata investicije u odnosu na vlastita sredstva osnivača je jedna godina. Cilj projekta bio je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

Nakon uvodnih govora, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac održao je prezentaciju o rezultatima projekta koju možete vidjeti OVDJE.

Nakon prezentacije, župan, direktor Ponoš, zamjenik Ljubić, načelnik Perok, ravnateljica Cik Adaković i ostali suradnici obišli su obnovljene prostore škole.

zatvori