Subota, 27. travnja 2024.

DAN JE BROJA 112 Županijski centar za hitne situacije u godinu je dana zabilježio više od 35 tisuća poziva

11. veljače dan je jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Tim povodom župan Darko Koren sa suradnicima obišao je prostore Županijskog centra 112 i zahvalio službi na dobroj suradnji.

– Ovo je jedna izuzetno bitna sastavnica našeg cjelokupnog sustava Zaštite i spašavanja. Ona je centralno mjesto dobivanja i transferiranja potrebnih informacija u različitim vrstama ugroza ili drugim neprilikama i potrebama koje iziskuje svakodnevni život – pohvalio ih je župan.

Darko Koren. Snimila Nela Carek.

Voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol okupljenim novinarima rekao je da je protekla godina bila relativno mirna. Centar 112 u njoj je zabilježio 35.200 poziva.

– Događaja smo imali oko devet tisuća, to vam znači da se po jednom događaju može obaviti nekoliko poziva i zvati više žurnih službi. Ono što kažemo da je godina bila mirna, kod nas je najveća moguća ugroza poplava, kao što smo imali 2014./2015. godine. Vodotoke smo čistili i regulirali tako da s time problema nije bilo, a nije bilo ni toliko padalina. Nadamo se da će tako mirno biti i u ovoj godini – rekao je pak voditelj centra.

Snimila Nela Carek.

Krajem prošle godine došlo je do preustroja bivše Državne uprave za zaštitu i spašavanje koja je pripala pod Ministarstvo unutarnjih poslova. Na taj način, pojasnio je voditelj Sabol, bit će im još više olakšan rad.

zatvori