Snimila Nela Carek.
11. veljače dan je jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Tim povodom župan Darko Koren sa suradnicima obišao je prostore Županijskog centra 112 i zahvalio službi na dobroj suradnji.

– Ovo je jedna izuzetno bitna sastavnica našeg cjelokupnog sustava Zaštite i spašavanja. Ona je centralno mjesto dobivanja i transferiranja potrebnih informacija u različitim vrstama ugroza ili drugim neprilikama i potrebama koje iziskuje svakodnevni život – pohvalio ih je župan.

Darko Koren. Snimila Nela Carek.

Voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol okupljenim novinarima rekao je da je protekla godina bila relativno mirna. Centar 112 u njoj je zabilježio 35.200 poziva.

– Događaja smo imali oko devet tisuća, to vam znači da se po jednom događaju može obaviti nekoliko poziva i zvati više žurnih službi. Ono što kažemo da je godina bila mirna, kod nas je najveća moguća ugroza poplava, kao što smo imali 2014./2015. godine. Vodotoke smo čistili i regulirali tako da s time problema nije bilo, a nije bilo ni toliko padalina. Nadamo se da će tako mirno biti i u ovoj godini – rekao je pak voditelj centra.

Snimila Nela Carek.

Krajem prošle godine došlo je do preustroja bivše Državne uprave za zaštitu i spašavanje koja je pripala pod Ministarstvo unutarnjih poslova. Na taj način, pojasnio je voditelj Sabol, bit će im još više olakšan rad.