Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Veću ulogu u sigurnosti na cestama moraju preuzeti jedinice lokalne samouprave, a velik doprinos daju i mediji

Policijska uprava koprivničko-križevačka, Savjet za sigurnost prometa na cestama Koprivničko–križevačke županije i Pučko otvoreno učilište danas su organizirali tribinu pod nazivom ‘Zajedno za manje stradalih u prometu’.

Njome se, kao što i sam naziv kaže, željela naglasiti nužnost suradnje svih sudionika kojima je cilj smanjenje broja smrtno stradalih u prometu. Voditeljica odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke Mirela Škvorc na početku je prezentirala stanje sigurnosti u prometu u 2018. godini na području naše županije. Upozorila je na to da je na podravsko-prigorskim prometnicama prošle godine život izgubilo sedam osoba, a od 2014. njih čak pedeset.

– Od toga je dvadeset osoba smrtno stradalo u prometnim nesrećama koje su se dogodile poradi brzine, a 21 zbog alkoholiziranosti vozača – rekla je o glavnim razlozima smrtnog stradavanja u prometu u Podravini i Prigorju.

Škvorc smatra da bi svoju ulogu, osim Policijske uprave, u prevenciji prometnih nesreća trebale imati i jedinice lokalne samouprave.

– Gradovi i općine trebali bi osnovati tijela, kao što je osnovan Savjet za sigurnost prometa na cestama županije. Bitno je da takva tijela, odbori ili savjeti pokušaju locirati nedostatke u cestovnoj infrastrukturi i da mogu predlagati kako da se to poboljša. Takav primjer možete vidjeti u Koprivnici koja ima najaktivnije Povjerenstvo za sigurnost prometa – pojasnila je.

Jednako važnu ulogu u smanjenju stradalih u prometu, smatra policijska službenica za odnose s javnošću Dijana Žagar, imaju i lokalni mediji koji izvještavaju o prometnim nesrećama i njihovim uzrocima.

– Vijesti o prometnim nesrećama koje objavljuju i dijele na svojim društvenim mrežama dolaze do velikog broja ljudi i vjerujem da se te vijesti odraze tako da svi sudionici u prometu pripaze kad nakon toga prolaze tom dionicom – kazala je.

Sve se više, poručila je Žagar, radi i s najmlađim sudionicima u prometu. Policijski službenici obilaze vrtiće i škole i educiraju mališane od malih nogu da se što sigurnije ponašaju u prometu. A prioritet su im najugroženiji sudionici u prometu – biciklisti, motociklisti, pješaci i, sve više, mladi vozači.

Spomenimo i da su se na početku tribine okupljenima obratili načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac te zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
zatvori