Subota, 27. travnja 2024.

PSI NAPRAVILI POKOLJ Šampionski kunići nestali u jednoj noći

Strašan prizor dočekao je drugog dana nove godine Roberta Kranjčevića, predsjednika Udruge uzgajatelja malih životinja Koprivnica. Psi koji su u noći upali u njegov kunićarnik u Carevdaru pobili su 12 šampionskih kunića.

Pokolj je otkrio rano jutros, prije odlaska na posao u Zagreb. – Kao i svakog radnog dana malo poslije 5 ujutro išao sam obići svoje ljubimce u kunićarnik gdje se trenutno nalazi 110 kvalitetnih primjeraka i višestrukih šampiona Hrvatske, kao i međunarodnih šampiona. Njih 12 ležalo je na podu, a netom što sam upalio svjetlo dva su psa istrčala iz kunićarnika i odjurila u nepoznato.

Kranjčević sumnja da se radilo o psima lutalicama, iako kaže da postoji mogućnost da je jedan pripadao susjedima.

– Velika je sreća u nesreći to da sam došao prije nego što su stigli zaklati i ostale, koji su doživjeli velik stres, ali su ostali na životu. Nadam se da ovakvih prizora više neće biti.

Kranjčević, koji se uzgojem kunića aktivno bavi gotovo šest godina, nije mogao mnogo učiniti. – Morao sam ići na posao, a roditelji su kasnije kontaktirali nadležne službe, komunalnog redara i instituciju za zbrinjavanje leševa.

Račun za odvoz leševa. Ustupio Robert Kranjčević.

Epiloga najvjerojatnije neće biti. – Institucije u ovom slučaju ne mogu ništa jer nije poznat identitet pasa. U mojoj okolici gotovo nitko ne vodi brigu o tome, psi nisu cijepljeni ni čipirani, svi se prave “grbavi” i takve stvari ih se ne tiču – ogorčen je Kranjčević. – Na mene kao ozbiljnog uzgajivača i osobu koja u to ulaže puno truda, rada i napora takve stvari jako utječu. Nije lako ustajati prije 5 ujutro i ne bih to radio da to ne volim, znam da će uspjeh doći, ali ovo je strašno.

Tužba protiv nekoga ili sumnja da se dokaže čiji su psi nema puno smisla, rezigniran je Kranjčević. – To ide unedogled, nema argumenata po riječima institucija, krše se pravilnici i traže rupe u njima, a Hrvati su u tome majstori.

Psi koji su te noći bili “u akciji” svom snagom su rastrgali kvalitetne kaveze i objekte te počinili štetu od oko 5500 kuna.

Ustupio Robert Kranjčević.

– Vrlo je teško kad na početku godine i uzgojne sezone ostaneš bez jakog potencijala, a ja sam svoj prošle godine nabavljao na izložbama u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Austriji kako bih nastavio trend osvajanja šampionskih titula na prestižnim izložbama u Hrvatskoj i Europi. No, imam mnogo elana i tek 21 godinu pa ću nastaviti raditi, pokušat ću obnoviti rasplodni materijal koliko je to moguće i pripremiti se za narednu sezonu.

Kranjčević također upozorava sve susjede i prijatelje da razmisle o držanju svojih ljubimaca. – To je velika obaveza i briga. Prije svega treba postojati ljubav da se nešto radi i odgaja u pozitivnom smislu, jer kad nešto postaje teret i opterećenje javlja se nebriga i dolazi do gadnih posljedica za nas koji uredno vodimo svu dokumentaciju, liječimo i cijepimo svoje životinje i radimo u skladu s propisima.

Robert Kranjčević.

Kranjčević studira animalne znanosti na Agronomskom fakultetu i kaže da nije razmišljao o odlasku iz države, ali da nije siguran u to ako se ovakve stvari nastave. – To nije “kikiriki”, to su godine truda i rada izgubljene ne zbog moje pogreške već zbog neodgovornih ljudi – kaže. – No, u sportu se događaju ozljede pa ću i ja ovo smatrati ozljedom za koju nisam ja kriv. Bit će potreban oporavak, ali vratit ću se s još više elana.

Za kraj, Kranjčević je svim čitateljima Drave.info poželio svako dobro u novoj godini te izrazio nadu da će se sljedeći put predstaviti u nekom ljepšem kontekstu.

Ustupio Robert Kranjčević.
Ustupio Robert Kranjčević.
zatvori