Utorak, 21. svibnja 2024.

FENOMEN Crveni Mjesec pojavit će se na nebu u ponedjeljak prije zore

Ranoranioci koji će u ponedjeljak, 21. siječnja ustati prije svitanja na nebu će moći vidjeti neobičan prizor. Pun Mjesec zalazit će na zapadu, ali bit će neobično taman i crven.

Bit će to potpuna pomrčina Mjeseca, razmjerno rijedak astronomski fenomen koji se događa kada se Zemlja nađe točno između Mjeseca i Sunca. Drugim riječima, Zemlja Mjesecu zakloni Sunčevu svjetlost i naš se prirodni satelit nađe u sjeni našeg planeta. Tu smo pojavu posljednji put imali prilike vidjeti u srpnju prošle godine, no nebo nad Koprivnicom tada je bilo uglavnom oblačno i rijetki su uspjeli vidjeti samu pomrčinu.

Ova siječanjska pomrčina nije nam baš idealno naklonjena jer se događa u ranim jutarnjim satima, neposredno pred svitanje, kada smo obično budni samo zbog posla ili škole. Mjesec će početi lagano crvenjeti s lijeve strane iza 4:30, kada će početi ulaziti u Zemljinu sjenu. Potpuna faza pomrčine trajat će od 5:41 do 6:43 s maksimumom u 6:12. Tada će Mjesec biti najtamniji i duboko crvene boje.

Naravno, sve to moći ćemo vidjeti samo ako nebo bude vedro, što nam prognostičari baš i ne mogu obećati.

Mjesec za vrijeme pomrčine nije sasvim taman nego crven zbog toga što nešto Sunčeve svjetlosti ipak “procuri” kroz Zemljinu atmosferu, a crvene je boje iz istog razloga zbog kojeg su i izlasci i zalasci Sunca crveni. Zapravo, crvena boja Mjeseca tijekom potpune pomrčine posljedica je istodobnih svih izlazaka i zalazaka Sunca na svijetu.

Više o pomrčini Mjeseca doznajte u tekstu zagrebačkog astronoma-amatera Borisa Štromara, a ovdje su upute kako ju fotografirati.

Slijed potpune pomrčine Mjeseca u lipnju 2011. Foto: Marko Posavec.
zatvori