Petak, 26. travnja 2024.

OPASNA ZEBRA KOD ŠKOLE Ravnateljica: Ne želim čekati da neko dijete strada, postane invalid ili pogine

Ponovno je aktualiziran problem sigurnosti u prometu učenika koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski.

Nezavisni gradski vijećnik Marijan Šiško je na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća predložio gradskim vlastima da se na dijelu ceste na kojem mališani na Trgu mladosti prelaze do knjižare iscrta pješački prijelaz te da se do škole napravi staza.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić tada mu je odgovorio:

– Gospodine Šiško, ja se s vama u potpunosti slažem. Mislim da bismo na svakih pedeset metara trebali povući zebru i pješačku stazu da svi skupa budemo sigurni. No, vaš prijedlog ćemo ipak uputiti Povjerenstvu za promet. U njemu djeluju policija i prometna struka, pa će oni zauzeti stav. Onda ćemo pošteno ljudima reći koliko košta da na svakih 50 metara bude zebra i da sve bude pod pješačko-biciklističkim stazama.

No govoreći za Dravu.info, ravnateljica škole Gordana Gazdić Buhanec upozorila je da ne misli da je to najveći problem u prometu s kojim se ova gradska škola suočava:

– Knjižara je nas korektno izvijestila, kad je selila trgovinu na drugu stranu ceste, da upozorimo djecu kako i gdje se prelazi prometnica. Naravno, odgovornost je i na roditeljima, to moram reći kao majka. Ako djeca donesu sav pribor u školu, neće ni trebati pod odmorom trčati u knjižaru. A u krajnju ruku, ne postoje ni zakonski uvjeti da se na tom mjestu ucrtava pješački prijelaz.

Ravnateljica Gazdić Buhanec smatra da bi što prije trebalo naći rješenje za, kako kaže, “crnu točku” kod Domoljuba. Na tom pješačkom prijelazu trebalo bi usporiti promet, na što škola, zasad bezuspješno, dugi niz godina upozorava.

– Tamo je zaista nepregledan zavoj i po tom pješačkom prijelazu prolazi većina djece koja stanuje u jugozapadnom dijelu grada. Mi smo kao škola poslali brojne upite Gradu, vijećnici su to pitali na Gradskim vijećima, a pisali smo i MUP-u. Odgovorili su nam da postoje neke zakonske prepreke. Ja vas pitam kakvi su to razlozi da mi u Koprivnici ne možemo zaustaviti promet?!

Snimio Marko Posavec.

Ako su usporivači brzine postavljeni kod parka u centru Koprivnice gdje se pješački prijelaz, smatra ravnateljica Gazdić Buhanec, koristi za prelazak iz kafića u park, nije joj jasno zašto se usporivači ne bi mogli postaviti i na pješačkom prijelazu preko kojeg nekoliko puta dnevno prođe tristotinjak mališana.

– Ne želim čekati da neko dijete strada, postane invalid ili pogine pa da onda izlazimo na ulice. Treba sjesti i razgovarati. Otići ću do načelnika policije da nađemo rješenje, ako treba pisat ćemo ministarstvu. Uvijek treba napraviti prvi korak. Iznimke mogu postati pravila. Ako je u pitanju sigurnost djece, nema razloga da ne pokušamo dati sve što možemo da im se sigurnost u prometu poveća.

Prema svemu sudeći, za očekivati je združenu akciju odgovornih – gradonačelnik je najavio očitovanje gradskog Povjerenstva za promet, ravnateljica Gazdić Buhanec da će aktivirati policiju i resorno ministarstvo, te roditelje koji uz pedagoge moraju educirati svoju djecu. A “točka na i” očekuje se od gradskih vijećnika.

zatvori