Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Marko Gregur predstavio svoj novi roman ‘Mogla bi se zvati Leda’, intimnu priču namijenjenu samo jednoj čitateljici

Koprivnički književnik Marko Gregur večeras je pred punom Galerijom Mijo Kovačić predstavio svoj novi roman ‘Mogla bi se zvati Leda’.

Priča je to o mladom paru koji pokušava dobiti dijete, ali ispričana kroz zapise oca koji se u svoje i ženino ime obraća djetetu koje tek treba postojati i kojemu zapravo, barem ne u danom trenutku, ne mogu biti roditelji. U nekom smislu, to je roman namijenjen samo jednom čitatelju ili čitateljici, kako je na predstavljanju rekao sam autor Marko Gregur. “Djeci u nasljeđe možemo ostaviti samo dvije trajne ostavštine: korijene i krila”, rekao je Gregur.

Urednik Kruno Lokotar i kritičar Mario Kolar naglasili su da se radi o djelu koje je po mnogočemu drugačije od dosadašnjeg Gregurova opusa. “Mogla bi se zvati Leda” sadrži toliko autobiografskih i biografskih elemenata da postaje svojevrstan obiteljski album. Također, ne samo da progovara o intimnim, emotivnim i “teškim” temama – koje autor kao da ima naviku birati, prema urednikovim riječima – već nas i vraća u prošlost, u Koprivnicu kakva je bila krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

O romanu je na promociji govorio i kritičar Mario Kolar, a publici su se uvodno obratili i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

zatvori