Petak, 26. travnja 2024.

LUKALICE Otac i sin Vjekoslav i Marko Lukanec u četvrtak predstavljaju svoju zbirku pjesama

Otac i sin Vjekoslav i Marko Lukanec, rodom iz Novog Virja, ovog će četvrtka predstaviti nešto na čemu rade čitav svoj život – zbirku pjesama pod nazivom ‘Lukalice’.

– Budući da smo gotovo uvijek spremni pjesmom i glazbom razveseliti ljude, mi “lukamo” (virimo) u njihova srca i duše, s namjernom da odsviramo i otpjevamo pjesme koje prvenstveno oni sami žele čuti – objašnjavaju odmah na početku Vjekoslav i Marko Lukanec na pitanje zašto takav naziv zbirke.

Pjesme koje su objavljene nastajale su kroz život ove dvojice pjesnika. Tako je jedna od njih stara otprilike 50 godina.

– S osam godina sam napisao svoju prvu pjesmu koja je sada objavljena u zbirci. Kasnije sam pisao i u školi, bio sam u literarnoj i dramskoj sekciji, a neke su moje pjesme tada objavljene u Modroj lasti. Rukopisi su nakon toga stajali sve dok mi jednog dana Ivan Picer nije savjetovao da skupim sve tekstove i objavim zbirku – počinje svoju priču Vjekoslav Lukanec – Luki.

Promocija Lukalica u Koprivnici. Ustupio Vjekoslav Lukanec – Luki.

S obzirom na to da i njegov sin piše pjesme, odlučili su zajedno ući u ovaj projekt. – Marko je već bio na državnom natjecanju Lidrano i osvojio je nagradu s pjesmom “Krampusinje”. Skupili smo sve naše pjesme i krenuli u izdavanje zbirke.

Promocija knjige je u Koprivnici već održana, a autori su njome posebno oduševljeni. – Skoro je 400 ljudi bilo na promociji naše zbirke. Ono što mi je ostalo u sjećanju je da je hrvatski pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec rekao da je bio na stotinama promocija, a da nikada nije bilo toliko ljudi.

Iduća promocija održana je u njihovom rodnom Novom Virju, a nakon toga i u Komatnici. Ovog je tjedna na rasporedu Varaždin. – U programu ima recitacije, ali i svirke s obzirom na to da su nam neke pjesme uglazbljene. Bit će tu i posebni gosti – članovi KUD-a Srce, ali i gosti iznenađenja – najavljuje Vjekoslav Lukanec – Luki.

Promocija zbirke održat će se u Varaždinskom književnom salonu Korzo ovog četvrtka, 24. siječnja, s početkom u 19 sati.

zatvori