Petak, 26. travnja 2024.

Koprivničanac Luka Lazar studira u Ljubljani: ‘Teško je naći stan, prehrana je super, a noćni život je skup’

Luka Lazar, koprivnički student trombona, pri kraju je svog akademskog obrazovanja. Posljednji semestar umjesto na Muzičkoj akademiji u Zagrebu provodi u Ljubljani, na tamošnjoj Akademiji za Glasbo Univerze v Ljubljani. Dravi.info je prenio svoja zapažanja.

Čini se da je najlakši dio bio u Erasmusu+ naći program i dobiti mogućnost odlaska na usavršavanje u novu sredinu.

– U Ljubljani je veliki problem naći stan. Tražio sam ga s kolegom jer nismo dobili smještaj u studentskom domu. Potraga za “normalnim” stanom bila je prava muka. U ponudi je jako malo stanova. Većinom se iznajmljuju studentske sobe u većim stanovima što znači da u tom slučaju dijelite stan s petero ili šestero nepoznatih ljudi. Mi smo imali sreće jer smo nakon dugotrajne potrage uspjeli uloviti stan kakav nam treba: za dvije osobe, relativno blizu faksa i u okviru naših financijskih mogućnosti. Naime, cijene najma stanova kreću se od 400 eura na više. Nas dvojica plaćamo 450 eura. Još nam otprilike 170 eura treba za režije – veli nam Luka.

Foto: Luka i Ivana Lazar

I dok je bilo teško naći prikladan stan, studentska prehrana je sasvim druga priča, kaže Luka:

– Studentska prehrana u Ljubljani je izuzetno dobra. Sustav je takav da u jednom mjesecu, bez vikenda, dobijete 22 bona za prehranu. Te bonove primaju u većini restorana, uključujući i fast food, uz nekakvu ili nikakvu nadoplatu. Restorani su obavezni studentu uz ručak omogućiti i salatu te voće za desert. Cijene nadoplate se kreću od 1.50 do 4.50 eura po obroku.

Foto: Luka i Ivana Lazar

A premda je glavni grad Slovenije znatno manji od hrvatske metropole, život u Ljubljani nije pretjerano različit od onoga u Zagrebu, ocjenjuje Luka. Troškovi u Ljubljani i Zagrebu su slični, poglavito kad je riječ o cijenama robe široke potrošnje u ljubljanskim i zagrebačkim trgovinama. Velika je razlika jedino kad su u pitanju izlasci u kafiće i troškovi noćnog života.

– Cijene pića dosta su više nego u Zagrebu pa studentima baš i nije lako izlaziti po klubovima – upozorava Luka.

Foto: Luka i Ivana Lazar

A studiranje? I to je, ocjenjuje Luka, slično kao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu:

– S obzirom na vrstu studija, režim studiranja mi je isti kao i na matičnom fakultetu: proizvoljan. Budući da sam student završne, pete godine, imam jako malo predavanja. No svakodnevno moram vježbati po više sati. Stoga baš i nemam previše slobodnog vremena, osim vikendom.

A kako Ljubljana izgleda u očima mladog Koprivničanca, pogledajte u galeriji koja slijedi.

zatvori