Petak, 26. travnja 2024.

INTERVJU Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad: Ulažemo u ljude, primjer smo drugima u povlačenju EU sredstava

U podravskoj Općini Legrad spremno su dočekali 2019. godinu. Lanjska im je, kaže načelnik Ivan Sabolić, svima prebrzo prošla. Financijski dobro stoje, ulažu u ljude jer, kako kažu, “što će im infrastruktura ako nema ljudi”, planiraju zahvate na Šoderici, primjer su drugima u povlačenju financijskih EU potpora i svoj zavičaj smatraju pravim malim rajem na Zemlji te su uvjereni da će broj stanovnika ove općine rasti.

A kakva im je doista bila 2018. godina, za Dravu.info je ocijenio načelnik Ivan Sabolić:

– Godina 2018. po mojem mišljenju, ali i po mišljenju brojnih građana s kojim sam razgovarao, prebrzo je prošla. Za Općinu Legrad ona nije bila godina velikih infrastrukturnih projekata, već smo se ovaj put usmjerili na ljude. Više puta sam spomenuo pitanje koje izražava i moj stav: Što će nam infrastruktura bez ljudi? Zbog toga smo se usmjerili na zadržavanje, ali i vraćanje i doseljavanje mladih, na smanjenje cijena vrtića te na brigu o svim generacijama naših građana. Tako naši studenti dobivaju stipendije, potičemo poljoprivrednike i turističke djelatnosti, a po prvi puta su isplaćene i božićnice umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja.

opcinalegrad.hr

Legrađanima je prošla godina bila godina sređivanja financijskog stanja, zadovoljno je ustvrdio načelnik Sabolić:

– Naš najveći rezultat je to što smo u protekle dvije godine stabilizirali općinske financije. Od općine koja je bila na rubu bankrota, s 5 i pol milijuna kuna dugova, došli smo do financijske rezerve od milijun kuna koju koristimo za predfinanciranje EU projekata. Taj novac je zalog za budućnost, pogotovo kada krenu radovi na izgradnji kanalizacije.

U Legradu su realizirali brojne projekte, kaže načelnik Sabolić, no ističe i da je velik broj njih s višegodišnjim trajanjem pa će se njihovi rezultati u zajednici osjetiti tek iduće godine.

– Za neke smo projekte izradili dokumentaciju, prijavili smo se na odgovarajuće natječaje, dobili smo odluke o financiranju projekata. Tako da će konkretna, opipljiva realizacija biti vidljiva iduće godine. Najviše novca otišlo je na nastavak katastarske izmjere katastarske općine Kutnjak i na projekt pristaništa na ušću Mure u Dravu, ali i na brojne projekte vrlo aktivnih općinskih udruga.

Snimio Marko Posavec.

Načelnik Sabolić je posebno zadovoljan što općina kojom upravlja financijski dobro stoji.

– Nemamo dugovanja ni kredita, a ostvareni višak novca koristimo za predfinanciranje projekata. U narednom periodu očekujem da ćemo se dugoročno zadužiti za gradnju kanalizacije, ali postoje naznake da bi se u budućnosti općinski prihodi mogli povećavati. Stoga nema bojazni za financijsku situaciju. Naravno, jedno su želje, drugo su mogućnosti. Novca nikad dosta, ali vjerujem da ćemo kroz sljedećih deset godina riješiti svu potrebnu infrastrukturu (voda, plin, kanalizacija, internet i ceste) potrebnu za dostojan život svakog žitelja naše lijepe općine.

Općina Legrad već je sada mnogima primjer općine koja zna kako povući EU sredstva, ocijenio je načelnik Sabolić te pobrojao:

– Trenutno nam je odobreno i u provedbi 10 EU projekata u nekoliko područja: gospodarenje otpadom, infrastruktura, turizam, poljoprivreda i socijalna politika. U prosincu smo dobili odluke za tri projekta vrijednih više od 2 milijuna kuna. Tako vam ekskluzivno mogu najaviti da ćemo proslavu Dana Općine Legrad od 14. do 16. lipnja ove godine slaviti uz 22 europske općine iz 10 europskih zemalja. Naša će proslava biti financirana iz programa Europa za građane. Projekt se zove Legrad International Meeting.

Općina Legrad posebnu pažnju posvećuje Šoderici. Nad Podravskim morem skrbi zajedno s Općinom Drnje, no briga uvelike prelazi mogućnosti ovih dviju podravskih općina.

– Šoderica zahtijeva posebnu pažnju i drago mi je da postoje partneri s kojima možemo provoditi njenu revitalizaciju. Za sada smo izgradili vodovod, dvije plaže, fitness stazu, suorganiziramo Ljeto na Šoderici koje čini 25 manifestacija. Planiramo i gradnju šetnice. To je projekt koji će promijeniti vizuru Šoderice. S druge strane pokušavamo i odgovoriti na kritike da nam je voda zapuštena. U novi Prostorni plan Općine Legrad jezero je uvršteno u eksploatacijsku zonu, a eksploatacijom šljunka izmuljit ćemo jezero i sanirati obalu. Do početka sezone nabavit ćemo i čamac za košnju rese. No ljudi moraju imati razumijevanja. Jezero se neće izmuljiti preko noći, što zbog financija, što zbog papirologije, a to što smo pronašli legalan i efikasan put za rješavanje ovog problema je sama po sebi dobra stvar.

Osim Šoderice, Legrađani za ovu godinu imaju planove koje žele realizirati i u ostalim mjestima. Gradit će reciklažno dvorište, uređivati cestu Selnica – Kutnjak, raditi na grobljima u Selnici, Malom Otoku i Velikom Otoku. Uređivat će sportski park Fizeš, a vjeruju da će završiti i Vatrogasni dom u Selnici. Kraju će se primaći katastarska izmjera Kutnjaka, a planiraju prijaviti i nekoliko projekata na program Interreg Hrvatska – Mađarska. Posebna je novost je da će u Legradu po prvi puta sufinancirati otvaranje proizvodnih obrta i navodnjavanja u poljoprivredi. A nastavit će s provedbom i u Hrvatskoj jedinstvenog programa – s prodajom zemljišta za stambenu namjenu mladim parovima po cijeni od jedne kune, ali i s poticajima za stanogradnju.

opcinalegrad.hr

Načelnik Sabolić Dravi.info je rekao i koje su prednosti života u Legradu:

– Kao mlad čovjek i kao stanovnik mogu reći da su Legrađani – a pritom mislim na žitelje svih općinskih naselja – prije svega vrlo srdačni ljudi, otvorena srca i spremni prihvatiti svakoga tko se doseli u naš kraj. Općina Legrad je odlično mjesto za odgoj djece – uz život u krasnom ozračju, naša djeca pohađaju novi vrtić i novu osnovnu školu. Naša općina nema prirez, komunalna naknada je na najnižoj razini, a zahvaljujući obližnjim gospodarskim središtima imamo najnižu stopu nezaposlenosti u županiji. Brojni poticaji za doseljavanje, gradnju kuća i otvaranje djelatnosti daju nam prednost pred ostalim mjestima. Netaknuta priroda, Drava, Šoderica i Veliki Pažut, sigurno mogu biti veliki poticaj nekome da se doseli u naš kraj. Vjerujem da kada se još bolje infrastrukturno (brza cesta, željeznička pruga Koprivnica – Kotoriba, most Legrad – Ortilos) povežemo s okolicom, više neće biti odlazaka iz ove sredine, već ćemo biti mjesto s porastom broja stanovnika.

zatvori