Subota, 27. travnja 2024.

MJESNI ODBORI Hoće li se SDP, HDZ i nezavisni uspjeti dogovoriti ili će se ponoviti izbori?

Početkom idućega tjedna, neslužbeno doznajemo, bit će održan treći i posljednji pokušaj formiranja vijeća u tri koprivnička mjesna odbora. Riječ je o Brežancu, Lenišću i Podolicama, mjesnim odborima u kojima su propala dosadašnja dva pokušaja formiranja vijeća.

Naime, na Brežancu i Lenišću desna koalicija predvođena HDZ-om osvojila je tri, dok su liste lijeve koalicije predvođene SDP-om i nezavisni osvojili po dva vijećnička mandata. Na Podolicama su sve tri liste osvojile jednak broj mandata, svaka po tri.

Nevenko Šimunić.

Nositelji nezavisnih lista s Lenišća i Brežanca, Alan Vorkapić i Nevenko Šimunić poslali su gradskom HDZ-u i SDP-u prijedlog sporazuma. Predlažu da svaka lista obnaša funkciju predsjedavajućeg u vremenskom razdoblju izračunatom sukladno broju osvojenih mandata. Prvi predsjednik, predlažu nezavisni, bio bi izabran slučajnim odabirom, rekao je Dravi.info Nevenko Šimunić:

– Vrijeme obnašanja funkcije predsjednika raspodijelilo bi se proporcionalno. A sam redoslijed? Nastao je problem oko toga tko će biti prvi, svi bi htjeli biti prvi kod formiranja vijeća. Ako smo svi u poziciji da ne možemo samostalno formirati vijeće, predlažem da redoslijed odredimo slučajnim odabirom. Mislim da je to najkorektnije. Ne preferira ni lijeve, ni desne, ni nezavisne. To je moj prijedlog. Ako oni imaju bolji, prihvatit ćemo. Samo neka se pokrene. Neka se koalicije stranaka, one na Brežancu i Lenišću imaju po pet članova, neka one nađu međusobni kompromis, neka one smisle rješenje.

Tomislav Golubić. Snimio Marko Posavec.

U koprivničkom SDP-u, predvodniku lijeve koalicije, spremni su za postizanje dogovora, rekao nam je predsjednik Tomislav Golubić te najavio:

– SDP kao predvodnička stranka lijeve koalicije će narednih dana odgovoriti na pristigle mailove kojima je tekla dosadašnja komunikacija. Dat ćemo inicijativu da do kraja ovog vikenda svi zajedno sjednemo za stol i da se dogovorimo o raspodjeli tih mandata, odnosno da se dogovorimo o konstituiranju tih vijeća mjesnih odbora. Naravno da ćemo prije toga razgovarati s koalicijskim partnerima i članovima izabranima u ova vijeća.

HDZ: Ne želimo se kockati jer bi to bio ozbiljan politički presedan
Goran Kovačić. Snimio Marko Posavec.

Za HDZ, predvodnika desne koalicije, stvar je jasna: građani su rekli svoje i volju birača treba poštivati. Rekao je to Dravi.info predsjednik koprivničke organizacije stranke Goran Kovačić te pojasnio da su spremni prihvatiti prijedlog nezavisnih o podjeli predsjedničkog mandata na vremenski rok, no odabir predsjedavajućeg putem kocke drže ozbiljnim političkim presedanom koji u HDZ-u nisu spremni prihvatiti:

– Mi samo želimo da se poštuje volja građana tih mjesnih odbora. Nitko od nas ne može sam izabrati predsjednika. Rekao sam da smo spremni sjesti za stol, tu smo za dogovor. Nije nam mrska ni ponuda nezavisnih da predsjedničku funkciju obnašamo u vremenskom periodu sukladno broju osvojenih mandata, ali ne putem kocke. Inzistiramo da prvi predsjednik bude iz redova naše koalicije jer mi smo relativni pobjednici. Mislim da bi, ako su najviše glasova dali nama, građani to i htjeli.

HNS: Nezavisni su ti koji koče formiranje vijeća
Snimio Marko Posavec.

U javnu raspravu se priopćenjem uključio i koprivnički HNS. Predsjednik Goran Pakasin poručuje da treba poštivati volju građana izraženu izbornim rezultatom. HNS-u je, potpisuje Pakasin, neprihvatljivo obesnaživanje izbornog legitimiteta izabranih vijećnika kakvom, ocjenjuje, svjedočimo proteklih dana i tjedana u Koprivnici. Pakasin ujedno upozorava da upravo nezavisni, nepoštivanjem volje birača, koče formiranje vijeća mjesnih odbora.

A treći i zakonom posljednji propisani pokušaj formiranja preostala tri Vijeća mjesnih odbora, prema našim neslužbenim saznanjima, trebao bi biti održan u utorak.

Tko je gdje što osvojio?

U mjesnom odboru Brežanec tri člana osvojila je lista HDZ-a, Mreže, HNS-a i HDS-a. To su Goran Pakasin, Zvonimir Prepelić i Vanesa Grgić Vurnek. Lijeva i nezavisna lista osvojile su po dva mandata. Vladimir Grošanić i Mirela Grošanić izabrani su s liste SDP-a, HSS-a, Glasa, Laburista, HSU-a i HSLS-a. Nevenko Šimunić i Dubravko Zagorščak izabrani su nezavisni vijećnici. Na izbore je izašlo 11,9% birača.

I na Lenišću tri vijećnička mjesta pripala su HDZ-u, Mreži, HNS-u i HDS-u – to su Mladen Fajdetić, Barbara Seleš i Memet Ristemi. Po dva vijećnička mandata osvojili su lijeva koalicija i nezavisni. Tako su Davor Plahinek i Ivana Deskar izabrani vijećnici iz redova SDP-a, HSS-a, Glasa, laburista, HSU-a i HSLS-a. Od nezavisnih, to su Alan Vorkapić i Elena Prka. Svoju je volju izrazilo 12,18% birača.

Na Podolicama su sve tri liste osvojile jednak broj vijećničkih mandata – po tri. Iz desne koalicije vijećničke mandate su osvojili Željko Komes, Mladen Turk i Miroslav Komes; iz lijeve Maja Raščanec, Vesna Sertić i Mirjana Hanžek, a iz redova nezavisnih Nikola Barbarić, Slobodan Lončar i Željko Varga. Na Podolicama je na birališta krajem studenoga izašlo 9,81% birača.

zatvori