Petak, 26. travnja 2024.

Mali koprivnički robotičari ‘brusili vještine’ u Stubičkim toplicama

Posljednji tjedan zimskih praznika četvorica učenika koprivničke Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ iskoristila su kako bi proširila svoje znanje o robotici na Zimskoj školi u Stubičkim toplicama.

Zimska škola trajala je od 7. do 11. siječnja, a u njoj su sudjelovali Filip PetričevićMarko KovačLuka CukovićMatija Bogomolec pod vodstvom mentora Borisa Tonca, učitelja fizike.

Učenici su uz pomoć mentora Ivice Kolarića, Darka Pongraca, Lovreka Dijanića, Filipa Patčeva, Davora Plevka, Jelke Hrnjić, Marcele Tubikanec i Borisa Tonca marljivo “brusili” svoje robotičke vještine. Neki su se pripremali za nadolazeća europska i svjetska natjecanja, a nekima su to bili prvi koraci u robotici.

Tako su učenici nižih razreda koji prvi put sudjeluju u školi robotike slagali robota i programirali ga za praćenje crte. Stariji učenici su programirali robote da prate crtu, da ultrazvučnim senzorima prepoznaju zidove i prepreke, programirali su robota da kamerom prepoznaje različita slova i koristili su razne senzore kako bi mogli “spasiti žrtvu” u labirintu.

Učenici koji se već dulje vrijeme bave robotikom slagali su robota za nogomet, radili su na 3D printeru, izrađivali su nove dijelove i tražili nova rješenja kako bi robot bio što bolji, ali su i puno pomagali ostalim učenicima u konstrukciji i programiranju robota, pogotovo učenicima koji su se prvi put susreli s robotikom.

“Zadaci nisu bili nimalo laki, vježbalo se i do 8 sati dnevno, ali su učenici imali vremena družiti se i upoznati nove prijatelje te otići na bazene malo se opustiti i odmoriti”, poručio je na kraju njihov mentor Boris Tonc.

Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
zatvori