Utorak, 21. svibnja 2024.

‘U PRILOG SJEĆANJU’ Knjiga kojom je dr. Elizabeta Horvatić otela zaboravu dio liječničke povijesti u Koprivnici

Liječnici su uvijek bili uvaženi članovi društva. Upravo je na tu činjenicu podsjetila dr. Elizabeta Horvatić, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnice Koprivnica u knjizi ‘U prilog sjećanju’.

Knjiga je tiskana povodom 65. obljetnice osnutka Hrvatskog liječničkog zbora u Koprivnici kako bi otrgla zaboravu obimnu arhivsku građu. Knjiga je javnosti predstavljena u prosincu, a za čitatelje portala Drava.info pobliže ju je predstavila sama autorica, koprivnička patologinja zavidne znanstvene karijere, dr. Elizabeta Horvatić.

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.

Ova spomen knjiga izvukla je na svjetlo dana brojnu arhivsku građu iz povijesti koprivničke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, posebice u zadnjih 15 godina, što je vrijedno sjećanje na sve one značajne ljude i značajne događaje koji su obilježili i koprivničku bolnicu i ovaj grad. Samo poznavanjem vlastite prošlosti, pa tako i prošlosti medicine, gradimo svijest o struci čiji su predstavnici i članovi liječničkog zbora sudjelovali i sudjeluju u oblikovanju javnog i društvenog života naše Podravine, upozorila je dr. Horvatić.

Autorica je arhivsku građu dobila u nekoliko kutija kad je preuzela funkciju predsjednice koprivničke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora. Početna znatiželja odvela ju je u predan rad koji je nakon više od godinu dana urodio – knjigom. Tako je budućim generacijama sačuvala vrijedan dio naše povijesti.

A više od šest desetljeća djelovanja ovdašnjih liječnika kroz njihovo strukovno udruženje bilo je, prema riječima dr. Elizabete Horvatić, i teško i uzbudljivo, ali i razdoblje puno poticaja i pozitivnog stvaralaštva. Bilo je to vrijeme previranja i brojnih ograničenja kojima se moralo suprotstaviti s činjenicama i spoznajama učinjenog.

– Knjiga U prilog sjećanju obvezuje nas da se prije svega zahvalimo uređivačkom kolegiju kojeg čine: prof. dr. sc. Dubravko Habek, prim. mr. sc.Vesna Mađarić, dr. Sanja Švarc Janjanin, dr. Vlatka Janeš Poje, dr. Vesna Dulikravić, dr. Mijo Bardek, mr. sc. Franjo Husinec i ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić. Recenzenti knjige bili su: mr. sc. dr. Franjo Husinec, predsjednik HLZ prof. dr. sc. Željko Krznarić, prim. dr. Viktorija Bradić.

Posebna zahvalnost ide našim vrijednim umirovljenim kolegama koji su svojim stručnim prilozima dali zapažen doprinos u pisanju ove knjige, istakla je dr. Horvatić.

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.

Hrvatski liječnički zbor pripada danas malobrojnoj skupini najstarijih nacionalnih liječničkih udruga u Europi. Utemeljen je u Zagrebu 26. veljače 1874. pod nazivom Sbor liečnika kraljevine Hrvatske i Slavonije. Godine 1920. mijenja naziv u Zbor liječnika Hrvatske, Slavonije i Međimurja, 1939. godine udruga nosi naziv Hrvatski liječnički zbor da bi u razdoblju od 1945. do 1991. djelovala kao Zbor liječnika Hrvatske, a od 1991. nosi naziv Hrvatski liječnički zbor – podsjetila je dr. Horvatić na povijesni slijed Hrvatskog liječničkog zbora.

A danas?

Udruga danas radi na stručnom i znanstvenom usavršavanju liječnika koje se ostvaruje preko stručnih i znanstvenih skupova i kongresa. Brine se za unapređenje društvenog i ekonomskog položaja liječnika. Osnivanjem posebnih tijela potiče i pomaže medicinsko-istraživački rad članova, nalazi i gradi posve novu institucionalnu bazu za rješavanje aktualnih znanstvenih, staleških, stručnih i profesionalnih aspekata vezanih uz liječnički poziv i njihovu ulogu u kreiranju zdravstvene politike, medicinskog obrazovanja i znanstveno istraživačkog rada u području medicinskih znanosti i zdravstva. Udruga izdaje znanstvene i povremene stručne publikacije te godišnje glasilo Liječnički vjesnik i Liječničke novine.

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.

Podružnice zbora osnivaju se po Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata i njihova je vrijednost neprocjenjiva, ističe autorica spomen knjige „U prilog sjećanju“

Već 1947. godine osniva se podružnica u Bjelovaru koja nam je važna jer su u njoj aktiviraju liječnici iz Križevaca i Koprivnice, zajedno s onima iz Virovitice i Daruvara. To nam govori da su koprivnički liječnici bili aktivni u Hrvatskom liječničkom zboru i prije negoli su osnovali svoju podružnicu.

U tim turbulentnim vremenima na brojnim stručnim predavanjima raspravljalo se o organizaciji i postupnim širenjem zdravstvene službe, usavršavanjima, povećanjem broja liječnika te su učinjeni prve aktivnosti vezane uz potrebu za osnivanjem društva liječnika u Koprivnici.

Inicijatori takvih aktivnosti su dr. Ladislav Juričić, dr. Vlado Vondraček i dr. Albert Heinrich. Porastom broja liječnika u Koprivnici na dvadesetak, u jesen 1953. na inicijativu dr. Alberta Heinricha i dr. Vlade Vondračeka, osnovana je koprivnička Podružnica Zbora liječnika Hrvatske. Osnivačka skupština održana je u biblioteci Doma zdravlja u Koprivnici, na kojoj su prisustvovali prim. dr. Ladislav Juričić, ravnatelj bolnice i šef kirurgije, prim. dr. Leopold Auf, šef internog odjela, dr. Ludmila Kazić, voditeljica odjela za pedijatriju, dr. Hugo Derenčin, doajen koprivničke medicine i drugi.

Najmlađi član novoosnovane Podružnice bio je prim. dr. Krešimir Švarc. Predstavnik Glavnog odbora na osnivačkoj skupštini bio je dr. August Forenbaher. Prvi predsjednik Podružnice bio je dr. Albert Heinrich, a tajnik dr. Vlado Vondraček. Nakon godinu dana, po utvrđenom dogovoru, zamijenili su uloge.

U povodu 100. obljetnice osnutka Hrvatskog liječničkog zbora 1973. godine Podružnica objavljuje Koprivnički liječnički zbornik. Predsjednica Podružnice bila je dr. Jasna Popović. Urednik edicije je prim. dr. Krešimir Švarc u suradnji s dr. Miljenkom Vondračekom, dr. Zvonkom Dubravcem i dr. Dragutinom Tothom.

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.

Neke crtice iz povijesti koprivničke podružnice

Od osnivanja, koprivnička Podružnica je kroz čitavo razdoblje do danas vrlo aktivna, što se očituje i kroz nekoliko stotina organiziranih stručnih predavanja, okruglih stolova… Nemoguće je sve i nabrojati. Proučavajući zborsku koprivničku prošlost, dr. Jasna Popović u Spomenici 2003. piše sljedeće: “O samom činu osnivanja naše Podružnice nema dokumenata, tako da ne znamo niti točan datum osnivanja.”

Zna se samo da je osnovana jednog kasnojesenskog dana 1953. godine u prostorijama Doma zdravlja u Koprivnici u prisustvu dvadesetak liječnika. Na osnivanju Podružnice bio je i tadašnji predsjednik Zbora prof. dr. sc. August Forenbacher.

U knjizi je dr. Jasna Popović opisala osnivanje Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora u Koprivnici. “…mnogostoljetna tradicija koprivničkog zdravstva, nagli razvoj zdravstvene zaštite i napredak medicine potaknuli su dvojicu veoma aktivnih koprivničkih liječnika da porade na osnivanju koprivničke Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

Bili su to dr. Albert Heinrich i dr. Vlado Vondraček, čija je zasluga sve što se zbivalo na polju zdravstva i organizaciji Podružnice u to doba. Dr Albert Heinrich radio je kao sekundarni liječnik na Odjelu kirurgije, vršio dužnost ravnatelja Doma zdravlja u Koprivnici od 1952. godine, a po završetku specijalizacije osnovao je 1958. godine Higijensko-epidemiološku službu. Dr Vlado Vondraček bio je ravnatelj zdravstvene stanice u Koprivnici neposredno nakon rata (1945.).

Od brojnih aktivnosti koprivničke Podružnice najznačajnije je sudjelovanje članova naše podružnice 1961. u proslavi 15-te godišnjice postojanja i rada Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora u Bjelovaru kojom prilikom je održan Prvi srednjosjeverni hrvatski liječnički sastanak kao i proslava 100 godišnjice javnog zdravstva u Koprivnici s prigodnom Svečanom akademijom te prigodne izložbe 100 godina javnog zdravstva Koprivnice u Muzeju grada Koprivnice, s obiljem povijesnih dokumenata, fotografija i sl.

Organizator svih tih aktivnosti bila je naša Podružnica, na čijem je čelu tada bio dr. Ivica Horvat. Podružnica je u nekoliko navrata bila domaćin i organizator sastanaka nekih republičkih stručnih sekcija Zbora.”

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.

Dr. Horvatić knjigu je napisala kako zaslužni ljudi i važni događaji u ovih 65 godina ne bi pali u zaborav. Stoga je pobrojala ljude i događaje te ih svrstala u tematske cjeline

Knjiga “U prilog sjećanju” obuhvaća više od desetak poglavlja u kojima se sažeto iznose podaci o radu Podružnice i njezinih članova. Na početku knjige objavljen je kratki povijesni pregled razvoja Hrvatskog liječničkog zbora od 1874., kao i razvoj koprivničke Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora od njezina osnutka 1953. pa sve do današnjih dana.

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.

“Ako se pogleda sadržaj i popis staleških i stručnih sastanaka, brojna predavanja i skupovi, vidi se bogata i raznolika aktivnost Podružnice, kao i aktualnost medicinske problematike koja se prezentirala. Koprivnička je podružnica od svoga osnutka poticala liječnike na kvalitetan i stručni rad u skladu s najnovijim znanstvenim i stručnim spoznajama. Stoga je – po mom mišljenju, posebno vrijedan prilog koji donosi popis stručnih i znanstvenih radova objavljenih u medicinskim glasilima i zbornicima, kao i rezultate pojedinih struka svojih članova koji su prezentirani na kongresima i skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Sve to potvrđuje visoku razinu rada i služi na ponos Podružnice i njezina brojnog članstva.

Poseban dio u knjizi posvećen je umirovljenim te našim umrlim članovima za podsjećanje i sjećanje našim mladim kolegama i budućim članovima HLZ s porukom da ništa nije počelo s nama kao što s nama neće biti sve završeno.”

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.

Zahvaljujući dr. Horvatić, čitatelj može upoznati liječnike iz naše koprivničke bolnice u jednoj opuštenijoj ulozi. Navela je naime i kako provode svoje slobodno vrijeme, a to je nerijetko značilo sudjelovanje u društvenom životu grada

U svoje slobodno vrijeme mnogi od liječnika pokazuju interes za kulturne, sportske i ine aktivnosti dokazujući tako da medicinsko zvanje koje sagledava čovjeka u cjelini, zahtijeva od medicinara svekoliku društvenu aktivnost. Na tim područjima, gotovo u pravilu, postižu vrlo zapažene rezultate, od umjetnosti glazbe, slikarstva, folklora, planinarenja, publicističkog rada ne zanemarujući, svakako, i onaj primarni stručno-znanstveni rad.

U knjizi je dat prikaz svih slobodnih aktivnosti članova HLZ koprivničke Podružnice od nogometa, rukometa, plivanja, planinarenja, podvodnih aktivnosti s umjetničkim fotografijama, članova s vrhunskim slikarskim umijećima, književnih virtuoza, članova s plesnim te glazbenim umijećem. To su aktivnosti koje nadahnjuju nakon naporna i zahtjevnog liječničkog posla, dajući im dodatni poticaj za savjestan, odgovoran i uspješan rad.

Dr. Horvatić zaključuje da su koprivnička Bolnica “Dr. Tomislav Bardek” i podružnica Hrvatskog liječničkog zbora neraskidivo povezani

Naša županija i naš grad s pravom se mogu dičiti svojom bolnicom, ali ne zato što bi ona možda bila najstarija, najnovija, najljepša, najmodernija, najopremljenija, već naprosto zato što ona to i jest u afirmativnom i uzlaznom kontinuitetu već punih 148 godina.

Stoga uvodne riječi dr. Gordane Slavetić (ravnateljice koprivničke bolnice 2008. – 2012., op.a.) u predgovoru knjige urednika dr. Franje Husinca “140 godina bolnice u Koprivnici” možda najzornije potvrđuju afirmativni kontinuitet povijesnog razvoja bolnice: “S ponosom mogu istaknuti da je povijest naše bolnice također dio povijesti europskih i hrvatskih bolnica obilježenoj imenima brojnih zdravstvenih djelatnika, koji su jedan dio ili čitav svoj radni vijek proveli u njoj skrbeći o zdravlju i potrebama stanovništva.”

I doista, povijest naše bolnice pisana je mišlju, riječju i djelom brojnih liječnika koji su njegujući liječničku plemenitu struku, njegovali i stoljetnu tradiciju, utkanu u ponosnu povijest Hrvatskog liječničkog zbora. Zauzvrat, sve bolničke uprave podržavale su rad strukovnog liječničkog udruženja, u stručnom i znanstvenom pogledu.

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.

Za kraj, dr. Elizabeta Horvatić prenosi citat recenzenta knjige U prilog sjećanju, magistra znanosti dr. Franje Husinca:

Bolesnima vraćamo njihovo najveće bogatstvo – zdravlje.
Iako zdravlje nije sve.
Ali sve ostalo bez zdravlja je ništa.

Ustupila dr. Elizabeta Horvatić / Foto: Dunja Lukavečki.
zatvori