Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: DOBRE VIJESTI IZ KOPRIVNIČKOG RODILIŠTA – U 2018. rođeno je jedno dijete više!

Prvo novogodišnje jutro tradicionalno je vrijeme kad rodilje u koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ posjećuje koprivnički gradonačelnik.

Tako je i jutros gradonačelnik Mišel Jakšić u pratnji svojih zamjenica Melite Samoborec i Ksenije Ostriž posjetio mlade majke kako bi im čestitao na stvaranju novog života i radosti majčinstva.

– Ova će nam godina sigurno ostati u dobrom sjećanju. Ja već četvrti ili peti puta dolazim na Novu godinu u rodilište i ovo je prvi puta da možemo reći da je u godini za nama bio jedan porod više u odnosu na godinu ranije. Osobno se nadam i sigurno je da bismo mi, koji svojim odlukama možemo pridonijeti demografskim mjerama, trebali uzeti ovu godinu kao prijelomnu točku u traženju preokreta u našoj zemlji kad govorimo o demografskom egzodusu koji imamo u proteklih nekoliko godina.

U 2018. godini rođeno je jedno dijete više u odnosu na 2017. pa nas veseli što je negativan trend zaustavljen barem na dvije godine. Rekao je to voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju dr. Ivica Stanišić, istaknuvši:

– Zadnji lanjski porod bio je jučer oko podneva kad se rodio dječak. Godinu smo završili sa 795 poroda u kojima je rođeno 805 djece. Rođeno je više dječaka u odnosu na djevojčice, a bilo je i deset blizanačkih trudnoća. Devedesetih godina u našem se rodilištu rađalo više od 1000, čak 1300 novorođenčadi. Prvo ovogodišnje dijete u našoj županiji očekujemo tijekom dana. Nas zaposlene u koprivničkom rodilištu veseli povećan broj poroda i na to smo spremni, no hoće li doista biti i više djece, to prvenstveno ovisi o općem stanju u državi – poručio je dr. Stanišić.

Stanišić: Mi kao struka protiv smo poroda kod kuće

Koprivnička bolnica već godinama nosi titulu Bolnice prijatelja djece, a intenzivno se promovira i dojenje kao najbolji način prehrane dojenčadi. Odjel se od potpuno zatvorenog posljednjih godina potpuno otvorio, a trenutno se radi na tome da, bez obzira na pohađanje tečaja, porodu može prisustvovati osoba od posebnog povjerenja rodilje. U koprivničkom rodilištu posljednjih su godina nabavili multifunkcionalni stol za lakši porod te pomoćne stolčiće, no o nabavci kade za porod u vodi ne razmišljaju jer je za takav način poroda malo kandidatkinja, kaže dr. Stanišić i na početku nove godine poručuje roditeljima da je za porod puno sigurnije izabrati rodilište od vlastitog doma:

– Mi kao struka smo protiv poroda kod kuće. Vi nikad ne znate kad porod počne kako će završiti. To je vrlo dinamičan proces koji se u pet minuta može preokrenuti, postoje slučajevi kad s rodiljom morate u operacijsku salu, što je doma nemoguće. Bilo bi možda bolje da se u ustanovama stvore uvjeti komfora kakav rodilja ima doma, s bliskim osobama koje žele prisustvovati porodu, no to je u našim današnjim materijalnim i tehničkim uvjetima još uvijek nemoguće – kaže dr Stanišić.

Porodu u bolnici u prilog idu i brojke perinatalnog mortaliteta. On je na razini promila što je rezultat rađanja u bolnici, poručio je dr. Stanišić te istakao da koprivničko rodilište s 5 do 6 promila ne odskače od državnog prosjeka.

Danas smo doznali i da bi koprivničkom rodilištu dobro došao još koji CTG. Riječ je o aparatu za nadgledanje stanja bebe u porodu.

A jutrošnji gost, gradonačelnik Jakšić, na upit novinara je podsjetio da Grad Koprivnica obiteljima nastoji pomoći cijelim setom mjera. Uz 1500 kuna jednokratne naknade rodiljama, tu su i benefiti u vrtiću i Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić – popust za drugo dijete te besplatna usluga za treće; subvencioniranje osnovnoškolskih udžbenika; besplatne bilježnice, stipendije za sve studente…

No osim kratkoročnih demografskih mjera, kaže gradonačelnik Jakšić, za ozbiljnije pomake treba postići da mladi ljudi ponovno vjeruju u državu i njene institucije.

zatvori