Subota, 27. travnja 2024.

Djela izdana u Podravini i Prigorju 2018. godine izložena u izlogu Knjižnice

Kraj godine vrijeme je kad Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ sabire izdana djela na području naše županije te ih početkom nove predstavlja javnosti. Tako u izlogu koprivničke Knjižnice ovih dana možete razgledati izložbu ‘Nakladništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2018. godini’ čija je autorica viša knjižničarka u Stručno-znanstvenom odjelu Josipa Strmečki.

Noviji nakladnici, poput Umjetničke organizacije Artikulacije ili Naklade Vošicki u protekloj godini su polako učvrstili poziciju izdavača domaćih i svjetskih književnih djela pridružujući se najpoznatijem i najproduktivnijem izdavaču, Šarenom dućanu.

Među autorima koji gotovo svake godine napišu po neko novo djelo, što je bio slučaj i u 2018. godini, su Marko Gregur, Božica Jelušić, Ivan Picer i Tereza Salajpal. Naš najstariji stvaratelj, stogodišnji Zvonimir Tomac prošle je godine objavio dvije poetsko-prozne zbirke. Rođen je u Koprivnici, a trenutno živi u Rijeci. Iz koprivničke Knjižnice ističu da njegova djela imaju posebno mjesto u Zavičajnoj zbirci koprivničke knjižnice jer je najstariji koprivnički gimnazijalac i knjižničar – volonter u predratnoj Knjižnici akademičara (koprivničkih studenata).

Ove godine bilježimo rekord u broju tiskanih stručno-popularnih i publicističkih djela, a iz Knjižnice ističu monografije “Zarobljenici paralelnih povijesti: hrvatsko-srpska historiografska fronta na prijelazu stoljeća” Željka Krušelja, “Vodena blaga Hrvatske” Gorana Šafareka i “Reka: povijest, priče, ljudi” Vladimira Milivojevića.

Kao nakladnik se pojavila i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”, koja je objavila zbornik radova Socijalno inkluzivne knjižnične usluge, stoji u osvrtu na Nakladništvo u našoj županiji.

Druga dva županijska središta, Križevci i Đurđevac, bilježe skromniju produkciju. Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” ističe monografiju “Zadar: tisućljetna metropola istočne obale Jadrana” u izdanju nakladničke kuće Veda autora Zdenka Baloga te novu zbirku proslavljene poetese Božice Jelušić “Kotačev slavopoj” u nakladi Tonimir.

zatvori