Petak, 26. travnja 2024.

ČESTITAMO Zvonimir Tomac danas slavi stoti rođendan i nastariji je živući knjižničar

Zvonimir Tomac, rođeni Koprivničanac, upravo danas navršava stoti rođendan.

Na ovaj veliki događaj podsjetila nas je koprivnička Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” koja je svom dugogodišnjem suradniku i najstarijem živućem knjižničaru čestitala prigodnom izložbom. Možete ju razgledati u izlozima koprivničkog “knjižnog hrama”.

Zvonimir Zvonko Tomac, podsjećaju koprivnički knjižničari, rođeni je Koprivničanac koji već desetljećima živi u Rijeci.

Rođen je u Koprivnici 27. siječnja 1919. godine u obitelji uglednog koprivničkog trgovca Mihovila Tomca. Kao student šumarstva krajem tridesetih godina prošlog stoljeća volonterski je radio u knjižnici Kluba akademičara koji su vodili tadašnji koprivnički studenti i akademski obrazovani građani. Ta je knjižnica svojim kulturnim djelovanjem, zabavama, predavanjima i filmskim predstavama kreirala društveno-kulturni život Koprivnice 30-ih godina prošlog stoljeća.

Upravo činjenica da je Zvonimir Tomac najstariji koprivnički knjižničar potakla je prije mnogo godina njegovu suradnju s koprivničkom Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović”.

Njegovi dugogodišnji i vrlo uspješni hobiji su slikarstvo i pisanje poezije, eseja i priča. Svoje je literarne radove objavio u 13 knjiga koje su nastajale između 2003. i 2018. godine te na blogu pod nazivom Domoljubac. Posebno su zanimljive njegove zabilježene anegdote koje puno otkrivaju o životu u Koprivnici u prvoj polovici 20. stoljeća.

Tomac je još 2013. godine donirao tri svoje slike koprivničkoj knjižnici, a surađivao je i s Muzejom grada Koprivnice te Domom za starije i nemoćne Koprivnica gdje je održavao vrlo zapažene literarno-likovne susrete.

Koprivnički knjižničari žele mu povodom 100. rođendana sve najbolje, a čestitkama se pridružuje i redakcija Drave.info.

zatvori