Subota, 27. travnja 2024.

ŽUPAN NA SASTANKU S VLADOM Zadovoljan najavama oko Piškornice, nezadovoljan sporim saniranjem bolničkih dugova

Koprivničko-križevački župan Darko Koren sudjelovao je na sastanku kojega je jučer u Rijeci sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina organizirala hrvatska Vlada.

Jedna od tema bila je uspostava sustava gospodarenja otpadom o čemu je, kaže župan Koren, govorio ministar Tomislav Ćorić te spomenuo i Piškornicu:

– Između ostalog spomenuo je naravno i Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica kao jedan od onih koji su u završnoj fazi pripreme dokumentacije i koji bi u nekakvom sljedećem razdoblju – kad govorimo o Piškornici to bi trebala biti iduća godina – trebao započeti s provedbom, odnosno s objavom natječaja.

Na naš upit je li to dobra vijest, župan Koren je odgovorio:

– Ja sam već jako dugo okupiran tim projektom kao da mi je samo to posao. Naravno da to doživljavam pozitivnim jer sigurno da trenutno stanje ne garantira ljudima ni zadovoljavanje određenih ekonomskih interesa, ali ni ekoloških. Da bismo sve to zadovoljili, moramo projekt dovesti do kraja. To je upravo izgradnja Regionalnog centra koji će na najsuvremeniji način upravljati i gospodariti otpadom i tako zadovoljiti ova dva interesa na ovom prostoru.

Sudionici sastanka informirani su i o Zakonu o sustavu državne uprave koji omogućava da iduće godine počne spajanje ureda državne uprave sa županijskim upravama:

– Radi se o jednom procesu koji nam slijedi, a cilj mu je sveobuhvatna decentralizacija sustava upravljanja. Uredi državne uprave koji su smješteni po županijama spojili bi se sa županijskim upravama i tako činili jedinstvenu cjelinu. To je dosta zahtjevan proces koji pretpostavlja donošenje novih zakona, njih pedesetak se treba promijeniti, te uskladiti funkcije koje država ima sada. One koje se dupliraju treba svesti pod zajednički nazivnik. Svi vjeruju da to vodi k racionalizaciji, efikasnosti, te poboljšanju ukupnog sustava.

Župan Koren je s Vladom otvorio i temu dugovanja zdravstvenih ustanova. Našu županiju, kao i ostale, opterećuje dug bolnice koji trenutno iznosi oko 47 milijuna kuna, a dobro je znano da su proračuni zdravstvenih ustanova uvršteni u konsolidirane proračune županija pa je interes ova dugovanja što prije podmiriti.

– Ne mogu reći da sam zadovoljan odgovorom koji sam dobio: da je i ove godine osigurana jedna manja svota novca iz državnog proračuna kojom će se samo manjim dijelom riješiti pitanja starih bolničkih dugovanja. A ona u pojedinim slučajevima premašuju 900 dana. To nije sistemsko rješenje problema jer dugovi su 100 puta veći od osiguranog novca za njihovo podmirenje. Mislim da trebamo čekati neko drugo rješenje koje će taj problem riješiti do kraja. Mislim da je to tema koja nadilazi naše ovlasti.

Od župana Korena doznajemo i da bi početkom iduće godine ministar državne imovine Goran Marić mogao ponovno doći u našu županiju. Naime, prema županovim riječima, ministar je dao garanciju da će tijekom nekoliko idućih tjedana biti riješeno još uvijek otvorenih dvadesetak podravsko-prigorskih zahtjeva, naravno pod uvjetom da su zahtjevi u potpunosti kompletirani. Tako će ovdašnje općine, gradovi ali i sama Županija uskoro moći raspolagati državnom imovinom na svom području, a ugovore s državom potpisat će upravo u sjedištu naše županije.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
zatvori