Srijeda, 1. svibnja 2024.

Vladajuća većina donijela novu Odluku o obračunu naknade za razvoj

Koprivnički gradski vijećnici donijeli su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća novu Odluku o obračunu i naplati naknade za razvoj.

Koprivničkim vodama ju plaćaju poduzetnici s područja grada, a riječ je o strogo namjenskim sredstvima koje Koprivničke vode potom ulažu u gradnju komunalnih vodnih građevina.

Kako je obrazloženo, u poslovanju Koprivničkih voda pojavila se potreba da se obračun naknade za razvoj uredi na način da se prikuplja jedinstvena naknada za razvoj. Ona u jednom iznosu obuhvaća izdvajanje za gradnju komunalnih objekata javne vodoopskrbe i javne odvodnje, a ne, kako je bilo uređeno postojećom Odlukom, odvojeno.

Snimio Marko Posavec.

Također, njome se ukida izdvajanje za naknadu za razvoj za otplatu kredita za pročistač otpadnih voda, s obzirom na to da je dugoročni kredit kojim je financirana izgradnja pročistača otplaćen.

I dok je s jedne strane oporba prozivala gradsku vlast da poduzetnicima na leđa tovari novi namet što nije u skladu s politikom Grada i poticanjem poduzetništva, predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras uzvratio je da je zapravo riječ o smanjenju cijene:

– U odnosu na dosadašnji obračun naknade za razvoj gdje su postojale tri naknade za razvoj – jedna za vodoopskrbu, druga za odvodnju, a treća za otplatu kredita, sada kod velikog dijela korisnika dolazi do smanjenja naknade koju će morati plaćati.

Pojasnio je predsjednik Koprivničkih voda da se iznos naknade za razvoj obračunava po količini ispuštene otpadne vode u sustav javne odvodnje i to po grupama poslovnih subjekata, ovisno o njezinoj kemijsko-biološkoj zagađenosti – veći zagađivači su u višoj grupi i plaćaju veću cijenu odvodnje i pročišćavanja.

– Naknada za razvoj je za poslovne korisnike smanjena u kategorijama 3 i 4. Grupa 4 će umjesto dosadašnjih 9,82 kuna po kubnom metru plaćati 8,89 kuna naknade. Grupa tri će pak umjesto 9,50 kuna plaćati također 8,89 kuna po kubnom metru – kaže Petras.

U tim kategorijama su, među ostalima, Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek”, trgovački centri, restorani, škole, vrtići, hotel, vulkanizeri, autoradionice… Do povećanja cijene naknade doći će, rekao nam je predsjednik Petras, tek kod jednog korisnika u prvoj kategoriji. Riječ je o koprivničkoj pivovari.

Kad se sve zbroji i oduzme Koprivničke vode će novom odlukom, kaže Petras, ostati bez 450 tisuća kuna.

Nezavisni gradski vijećnik Miodrag Maričić poručio je s govornice u Gradskoj vijećnici da je riječ o naknadi koja nije obavezna i koju jedinice lokalne samouprave ne moraju nužno uvoditi. Podnio je stoga amandman kojim predlaže da se naknada, ako je već nužna, smanji na 4 kune po kubnom metru s uračunatim PDV-om.

Vladajuća većina ga je odbila, a s jednakim brojem ruku izglasana je i nova Odluka.

Podsjetimo, kućanstva ne plaćaju naknadu za razvoj od 2015. godine.

zatvori