Srijeda, 9. listopada 2024.

Vijećnici odlučno odbili zahtjeve inicijative Glas za njuškica spas, Forjan: Meni je ovog cirkusa dosta!

Koprivnički gradski vijećnici jučer su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici najviše rasprava vodili oko donošenja odluka vezanih uz provedbu kontrole i čipiranja pasa, osnivanje skloništa za životinje te obaveznoj sterilizaciji kućnih ljubimaca.

Te tri točke dnevnog reda iznio je nezavisni gradski vijećnik Miodrag Maričić na prijedlog Građanske inicijative Glas za njuškica spas koja, podsjećamo, traži početak sterilizacije pasa s 1. siječnja iduće godine, provjeru i čipiranje pasa do 31. prosinca ove godine te izgradnju odgovarajućeg skloništa za napuštene životinje do kraja iduće godine.

No njegove prijedloge nisu podržali ni odbori niti gradski vijećnici, izuzev nezavisnih Marijana Šiška i Antonija Grgića.

Zoran Gošek. Snimila Nela Carek.

SDP-ov Hrvoje Tisaj zamjerio je Maričiću što ponovno na dnevni red stavlja odluke koje su jednoglasno donesene prije nekoliko mjeseci:

– Pomalo sam razočaran jer drugi puta raspravljamo o nečemu što smo već raspravili. Pogledajte koliko je sati, pola 10 navečer, a mi trošimo energiju na nešto što je već obrazloženo i za što smo već dobili podatke. Htio bih s ove pozornice pozvati sve koji razmišljaju kao vijećnik Maričić da energiju uložimo i počnemo razmišljati o ustanovi palijativne skrbi koju nemamo u Koprivnici.

Vijećnik Maričić predlaganje navedenih točaka obrazložio je činjenicom da je u međuvremenu prikupljeno više od dvije tisuće potpisa građana koji žele da se odluke donesu, što je dogradonačelnica Ksenija Ostriž pobila i rekla da je na tom popisu bio veliki broj građana koji nisu iz grada Koprivnice. Uključio se i SDP-ov vijećnik Zoran Gošek:

– Ja sam pogledao taj famozni popis. Među tih 1800 ljudi koji su kao verificirani imate ljude iz Grdaka, Botinovca i tako dalje. Ne vidim da bi takav jedan popis trebao raditi pritisak na vijećnike grada Koprivnice da donose odluke koje zapravo nisu provedive.

Vijećniku iz redova HDZ-a Ernestu Forjanu posebno je zasmetao prijedlog odluke koja se odnosi na obaveznu sterilizaciju životinja:

– Prvo se na gradske institucije vrši pritisak da se neke stvari tehnički odrađuju u tehničkom roku koji je neizvediv. I nemojte mi ovdje govoriti da nekoga treba sterilizirati. Nitko nema pravo donositi takve odluke. Kakvo steriliziranje, o čemu mi razgovaramo? Netko će nekome doći doma nekoga sterilizirati? Dajte, molim vas. Zar ćemo za dvadesetak godina morati gledati kako su izgledale neke pasmine? Jasno se treba propisati da se trebaju sterilizirati one životinje koje završe na ulici. Meni nema tko dolaziti doma i određivati mi što ću sa psom raditi.

Vidno iznervirani Forjan nije tu stao:

– Vi bi životinje malo sterilizirali, pa čipirali njih 400 u tri dana, pa bi to radio komunalni redar. Ne možemo tako komunicirati u ovom domu. Meni je ovog cirkusa dosta! I dajte više prestanite u medijskom prostoru graditi svoje političke bodove na psima i mačkama!

Antonio Grgić. Snimila Nela Carek.

U raspravu se uključio i HDZ-ov gradski vijećnik, inače veterinarske struke Bernard Vukušić:

– Ne možemo “preko koljena”. Gospođo Gašparić, meni je žao, ali ovo je jako loše pripremljeno pa čak i neodgovorno. Mi tu uludo trošimo vrijeme na nešto što smo mogli kvalitetnije raspraviti. Ne možete napisati da azil ne radi na odgovarajući način. Gospođo, pa nešto može raditi jedino zakonito ili nezakonito, što znači da ne radi na odgovarajući način? A moram reći i da je hvalevrijedna odluka Grada Koprivnice da se obavezna sterilizacija prolongira za tri godine, neka to sazrijeva u nama. Velike odluke ne donose se na prečac. Moraju sazrijeti.

Dogradonačelnica Ksenija Ostriž podsjetila je s govornice da se u Koprivnici već provodi sterilizacija napuštenih životinja, kao i kontrola čipiranja pasa. Postojeći azil, poručila je, zadovoljava sve uvjete te je predložila inicijativi da peticiju preda županijskoj upravi, s obzirom na to da su prikupljeni potpisi iz čitave županije, pa i šire.

Slušaj uživo
zatvori