Subota, 27. travnja 2024.

Počinje vrijeme blagdanskih veselica: Podsjećamo kolike su kazne za nezakonito korištenje pirotehnike

Policijske uprave diljem Hrvatske pa tako i naša i ovih će blagdana provoditi preventivnu akciju “Mir i dobro”.

Svrha joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Policijski službenici posebno će paziti na javne prostore poput gradskih trgova i zona ugostiteljskih objekata gdje će biti organizirani dočeci Nove godine, a kontrolirat će i nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava.

U cestovnom će prometu policija posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

Damir Jančijev. Snimila Nela Carek.

– Policijski službenici će svojom nazočnošću prvenstveno preventivno djelovati, nije nam cilj represija no prema najtežim prekršiteljima, posebno iz domene sigurnosti cestovnog prometa, poduzimat će sve zakonom propisane mjere i radnje – rekao je danas na redovnoj konferenciji za medije voditelj Službe policije Damir Jančijev.

Što se tiče uporabe pirotehničkih sredstava koja se najviše koriste – F2 i F3 – ona se mogu koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja. Petarde iz tih kategorija smiju koristiti stariji od 18 godina.

Snimila Nela Carek.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke istaknuli su da se zakon najčešće krši kod prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava kategorije F1 mlađima od 14 godina, kategorije F2 i F3 mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca. Za te prekršaje propisana je novčana kazna između 10 i 30 tisuća kuna.

Zakonsku regulativu vezanu uz uporabu pirotehničkih sredstava za zabavu pronađite ovdje.

zatvori