Subota, 27. travnja 2024.

Jovana Risović ‘Na kavi na Dravi’: U Koprivnici se osjećam sjajno, a nakon završetka karijere voljela bih biti trenerica

U jutarnjem talk showu Radio Drave ‘Na kavi na Dravi’ kod voditelja Bojana Horvata u petak je gostovala vratarka Podravka Vegete, Jovana Risović.

Simpatična Jovana za Podravku je potpisala u petom mjesecu ove godine, a već u svojoj prvoj sezoni s ekipom je izborila plasman u Ligi prvakinja.

Prve rukometne korake napravila je u rodnom Beogradu, a s 25 godina već ima dovoljno inozemnog iskustva.

– Karijeru sam počela s osam godina u Ženskom rukometnom klubu Zemun. Prvo sam počela na krilu, a na jednom treningu stala sam između vratnica i to mi se jako svidjelo. Suigračica iz matičnog kluba nije došla na zakazani trening pa me trener odlučio zadržati na golu i uz puno rada i odricanja ostala sam na poziciji vratarke. Nakon igračkog odrastanja u Zemunu prešla sam u redove Max Sport – Nove Pazove, a nakon toga i u Radnički iz Kragujevca. Prvi inozemni transfer bio mi je u danski Randers, gdje sam se zadržala godinu dana. Iz Danske sam otišla u Mađarsku, gdje sam nastupala za Kecskemeti – opisala je svoj rukometni put.

Foto: Ivan Brkić / rk-podravka.hr

Jovana je do sada upisala 72 nastupa za reprezentaciju Srbije, u kojima je postigla i dva pogotka.

– Prijelomni trenutak karijere bilo mi je Svjetsko juniorsko prvenstvo 2012. godine u Češkoj gdje sam proglašena najboljom vratarkom svijeta. Nakon tog sjajnog uspjeha, dobila sam i poziv za seniorsku reprezentaciju Srbije s kojom sam osvojila srebrnu medalju na Svjetskom rukometnom prvenstvu 2013. godine. Ti trenuci su mi ostali u sjajnom sjećanju i počela sam igrati sve bolje, što me i dovelo do Podravke – rekla je Risović.

Život profesionalnih rukometašica iziskuje dosta napora, pa i sama Jovana kaže da joj je potrebna odgovarajuća rehabilitacija:

– Treniram dva puta dnevno, a to zna biti izuzetno naporno pa mi je potrebno puno odmora. Najviše se odmaram kod kuće, ali nakon treninga gotovo uvijek odem na rehabilitaciju u sauni ili ledene kupke.

Što se tiče života u Koprivnici, Jovana kaže kako ju je naš grad odmah osvojio.

– Prvi dojam o Koprivnici bio je sjajan. Odmah mi je upala u oko lijepa priroda i sređen grad, nema puno buke i prometa i s time sam izuzetno zadovoljna. Prvih dana sam puno šetala s majkom po gradu i obišle smo skoro cijeli grad, a najviše me se dojmila jednostavnost i mirnoća grada. U klubu se sjajno slažem sa svim suigračicama, a trener Saračević radi sjajan posao jer nije lako voditi žensku ekipu. On u svakom trenutku treba znati kako se svaka igračica osjeća i koliko može dati na terenu – objasnila je Jovana.

Jovana ima velike planove za budućnost, ali i nakon prestanka igračke karijere:

– Moja glavna želja je da karijeru nastavim u nekom velikom europskom klubu, a nakon karijere bih voljela biti trenerica mlađim uzrastima. Upisala sam višu trenersku školu – zaključila je Jovana druženje na Radio Dravi.

Nadamo se kako će Jovana svoje dobre igre pružiti i u skorašnjem EHF Kupu, gdje Podravka Vegeta nastupa u grupi D zajedno s rumunjskom Craiovom, španjolskom Bera Berom i danskim Nykobingom.

zatvori