Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Vijećnici usvojili rebalans proračuna, gradonačelnik Jakšić: Bila je ovo jedna od najboljih poslovnih godina

Koprivnički gradski vijećnici većinom glasova usvojili su rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Tako je proračun Koprivnice s prvotnih 220 milijuna danas, drugim rebalansom, smanjen na 174 milijuna kuna. Najveći razlog za njegovo smanjenje su planirani prihodi vezani uz europske projekte koji, suprotno planovima, nisu realizirani u 2018. godini. Riječ je o energetskoj obnovi Osnovne škole “Braća Radić”, spojnoj cesti Reka – Starigrad, reciklažnom dvorištu i Inkubatoru kreativnih industrija.

Snimila Nela Carek.

– Drago mi je da smo godinu odradili sa samo dva rebalansa. Puni me zadovoljstvom što uz korekcije, najveći dio rebalansa odlazi na produžetak europskih projekata i zaključujem da je ovo jedna od najboljih poslovnih godina unazad deset godina. Imamo porast prihoda od 17 %, smanjili smo rashode za 3 %, smanjili smo kreditnu zaduženost Grada za 12 milijuna kuna, imat ćemo suficit tekućeg poslovanja od desetak milijuna kuna što će nam skoro pa raspoloviti deficit – rekao je u svom obraćanju koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

A oporbu su pak najviše zasmetale stavke koje se odnose na financiranje gradskih događanja koje su uvelike premašile planirane okvire.

– Počeli smo se gubiti po putu i igramo se sa 100, 200, 400, 500 tisuća pa i milijun kuna za koncerte. S druge strane imamo priču o našim umirovljenicima kojima dajemo nekih 200 kuna božićnice. To zvuči čudno. Kad bi na papir izdvojili koliko smo unatrag nekoliko godina dali za kojekakve manifestacije, ostali bi zabezeknuti. Taj novac mogli smo uložiti u malo i srednje poduzetništvo – rekao je HDZ-ov Ernest Forjan.

Snimila Nela Carek.

– Za sve manifestacije tijekom 2018. godine potrošeno je 1,2 milijuna kuna. Ja vas molim, recite mi iz koji sredstava su plaćeni ti koncerti? Građani imaju pravo znati koliko koštaju ti besplatni koncerti – poručio je pak Mrežin Ivica Suvalj.

Nezavisni Antonio Grgić potegnuo je pitanje i vrste koncerata koji se organiziraju u Koprivnici. Grgić smatra da bi svaki izvođač koji će biti financiran sredstvima građana, morao proći reviziju i ocjenjivanje umjetničke kvalitete.

Ponovio im je gradonačelnik Jakšić da je 2018. bila jedna od najstabilnijih i najuspješnijih unazad deset godina te odgovorio vijećniku Suvalju:

– Neno Belan, Meritas i Urban pokriveni su od strane privatnog sponzora, kao i koncert za Praznik rada. Dan grada Koprivnice i Koprivnička bajka na trošak su Grada Koprivnice, s tim da je koncert na otvaranju Koprivničke bajke platio privatni sponzor. Doček nove godine, kao i svake godine, plaća Grad. Mislim da ćemo se svi složiti da Koprivnička bajka izgleda super, čak su se neki i ljutili što manifestacija ne počinje ranije. Ovo je nikad transparentniji prikaz svih manifestacija u proračunu, u što vam ulazi i recimo 140 ili 180 tisuća kuna medalje Grada Koprivnice.

Dodao je gradonačelnik Jakšić i da između 400 i 500 tisuća kuna, što nije vidljivo, dolazi od privatnih partnera.

– Tako da se ovih milijun kuna raspolavlja. Tome moramo odbiti i Medalje grada Koprivnice i nagrađene pa ispada da u Ljetu na Zrinskom, Koprivničkoj bajci i mnogim drugim manifestacijama koje imamo Grad sudjeluje s kojih 300 tisuća kuna – zaključio je.

zatvori