Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: LJEPOTA LAŽNOG SJAJA Izložba krivotvorenih umjetnina otvorena u Koprivnici

Jedinstvena izložba pod nazivom ‘Ljepota lažnog sjaja’ otvorena je u petak navečer u Galeriji Koprivnica. Riječ je o izložbi krivotvorenih umjetnina iz zbirke Muzeja policije.

Ovoj izložbi to je već deseti postav, ujedno i najveći do sada: izložene su tri skulpture i pedesetak slika, među koje su koprivnički muzealci “ubacili” i jednog originalnog Lackovića Croatu. Tu su “radovi” Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj, Dušana Džamonje i drugih.

Ravnateljica Muzeja policije Helena Biočić prisutnima je pojasnila da se s prikupljanjem krivotvorina počelo 2009. godine, kada je policija sa sudovima dogovorila da se nakon pravomoćnosti sudskih presuda krivotvorine ne uništavaju, već dodjeljuju Muzeju policije kao izlošci.

S obzirom na to da Muzej policije ustrojstveno pripada pod Policijsku akademiju, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak istaknuo je da je cilj ove izložbe upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje ne preže od prijevara naivnih i neupućenih kupaca, te edukacija, kako bi buduće kupce umjetnina upozorili na što moraju obratiti pažnju kod kupnje.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a izložbu je svečano otvorio načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac.

Izložba se može razgledati u radno vrijeme Galerije Koprivnica do 14. siječnja.

zatvori