Petak, 26. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Malo snijega pa temperature ispod nule za dobrodošlicu prvom zimskom mjesecu

U posljednjem smo tjednu studenoga, još jednog mjeseca koji će ostati zapamćen po iznadprosječno visokim temperaturama. Još prije dva tjedna najviše dnevne temperature bez problema su dosezale 20 stupnjeva i tek su od 17.11. pale ispod 10°C.

Vidjeli smo i prvi jesenski snijeg i to čak nekoliko bljuzgovitih centimetara, iako to nije ušlo u službenu statistiku Državnog hidrometeorološkog zavoda: snježni pokrivač mjeri se u 7 sati, kada snijega još nije bilo na tlu, a do idućeg mjerenja sav je okopnio.

Tjedan kojim ulazimo u prosinac – klimatološki prvi zimski mjesec – donosi nam možda malo simboličnog snijega i još jedno zahlađenje. No, čini se da će i ono biti kratkoga vijeka. Idemo redom.

Ponedjeljak će biti siv i tmuran uz još malo slabe kiše do kraja dana. Puhat će uglavnom slab vjetar sjevernih smjerova, a temperatura će se kretati oko 8 stupnjeva, no u večernjim satima i tijekom noći na utorak bit će sve hladnije. Možda u noći zalepršaju i pahuljice.

Utorak će i dalje biti oblačan uz mogućnost povremenog slabog snijega. Moguće je i stvaranje nekakvog omanjeg snježnog pokrivača, prvenstveno u višim predjelima (pa pripazite ako putujete preko Bilogore, na primjer), no ništa dramatično. Puhat će umjeren sjeverni vjetar i bit će prilično hladno jer najviša dnevna temperatura vjerojatno ne ide iznad 2 do 4 stupnja.

U srijedu ujutro tu i tamo još može lepršati malo snijega, kasnije bi trebalo biti suho. Moguća su i sunčana razdoblja, osobito poslijepodne. Ipak, još uvijek će puhati umjeren sjeverni vjetar pa će i dalje biti dosta hladno: jutarnja temperatura u laganom minusu, najviša dnevna oko 3 ili eventualno 4 stupnja.

U četvrtak i petak bit će stabilno uz moguća sunčana razdoblja i slabe istočne vjetrove, ali fest hladno uz solidne jutarnje minuse. Ni danju se nećemo baš grijati. Aktualni prognostički materijali ukazuju na jutarnje temperature oko -5°C, možda i malo niže, te dnevne za četvrtak u blagom plusu, u petak oko nule.

Prvi dani prosinca, dakle subota i nedjelja, okrenut će taj trend. Dobro, subota će još vjerojatno biti poprilično hladna, ali u nedjelju bi trebao zapuhati jugozapadni vjetar koji bi prvo malo podigao dnevne temperature, a od ponedjeljka bismo se vratili u ozbiljniji plus. Dakle, početak prosinca ne bi nam trebao donijeti neko izraženo zahlađenje već upravo suprotno. Što će dalje biti – vidjet ćemo.

zatvori