Petak, 26. travnja 2024.

Sporna ‘Odluka o dadiljama’ prošla Gradsko vijeće nakon dugotrajne rasprave

Koprivnički vijećnici odlučili su o novim mjerilima za sufinanciranje djelatnosti dadilja.

Rasprava o Odluci o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje djelatnosti dadilja na području Grada Koprivnice izazvala je velike rasprave kao rijetko koja tema dosad.

Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, Ivica Suvalj iz Mreže nezavisnih lista poručio je da od te odluke treba odustati, a iz HNS-a su poručili da je riječ o dokidanju roditeljskog prava na izbor kome će povjeriti čuvanje djece. A da je javnost poprilično uzburkana najavom ove odluke, vidjelo se i na samom početku sjednice kad je predsjednik Vijeća Ivan Pal pročitao peticiju koju je dobio s 85 potpisa roditelja. U njoj stoji da roditelji djece koju čuvaju dadilje u obrtima za čuvanje djece bez rezerve iskazuju protivljenje donošenju odluke koju smatraju diskriminatornom i protuustavnom. Ta odluka oduzima pravo na izbor kome će povjeriti čuvanje svoje djece, a diskriminirajućim smatraju i prijedlog odluke o smanjenju subvencije s 1000 na 700 kuna za djecu u dobi od 3 do 6 godina koje će čuvati dadilje. Njihov prijedlog da se oduka skine s dnevnog reda podržao je i Mrežin Ivica Suvalj jer, kako je rekao, nije se razgovaralo s vlasnicima obrta za čuvanje djece, a ni vijećnici nisu dobili službeno obrazloženje objavljeno u medijima.

No, ovim argumentima usprkos, odluka je ipak bila predmetom rasprave, a na početku ju je obrazložila pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić:

Cilj odluke je da djecu jasličke dobi usmjeravamo prema obrtima jer nemamo dovoljno kapaciteta u dječjim vrtićima. A upravo tih osam obrta, uz dječje vrtiće Tratinčica, Smiješak, Sv. Josipa i Igru, predstavljaju nadstandard koji ovaj grad osigurava svojim građanima. Naime, u vrtićima Tratinčica i Igra ostalo je po 17-ero neupisane djece jasličke dobi. Ova odluka će omogućiti da sva djeca kad su im roditelji na poslu imaju odgovarajuću skrb.

Pročelnica Mlinarić je pojasnila da, prema zakonskim odredbama, vrtići kao odgojno-obrazovne ustanove smiju upisivati djecu od navršene jedne godine života, dok je obrtima – u kojima rade dadilje – zakonom dozvoljeno upisivati djecu od navršenih 6 mjeseci. Stoga su u Gradskoj upravi kreirali odluku kojom mališane usmjeravaju prema dadiljama, a stariju djecu prema vrtićima u kojima su, kako je to zakonom određeno, organizirani obrazovni programi koji će ih pripremati za školu.

A da nije riječ ni o protuustavnoj ni o diskriminirajućoj odluci, pročelnica Mlinarić je argumentirala sljedećim riječima:

– U proračunu za iduću godinu povećali smo količinu novca za sufinanciranje smještaja djece u obrtima i to za 144.000 kuna. Za mlađe od godinu dana ta subvencija se udvostručuje i iznosi 2.000 kuna, kao i za djecu s teškoćama u razvoju. A baš kao i u vrtićima, i za djecu koju čuvaju dadilje roditelji će imati jednake benefite – 50% popusta za drugo dijete i besplatni smještaj za treće – najavila je pročelnica odluku koja će tek biti donesena.

– Cilj ovog grada je, u skladu s Lisabonskom strategijom, uključiti djecu predškolske dobi u odgojno-obrazovne programe. Već sad smo ostvarili veće postotke od ostatka županije, a u našem gradu više od 70% djece ide u jaslice – pojasnila je pročelnica Mlinarić. – Mreža vrtića na području grada nema dovoljno kapaciteta za prihvat djece jasličke dobi, ali za veće ima. Činjenica je da stariju djecu predškolske dobi treba usmjeravati da od dadilja odu u vrtić jer će se bolje pripremiti za školu. Roditelji mogu birati kome će povjeriti čuvanje svoje djece, no kad navrše pet i pol, šest godina, moraju upisati dijete u odgojno-obrazovnu ustanovu.

Mrežin Ivica Suvalj pročitao je poruke koje su mu poslali roditelji, među kojima i onu da su djeca ovakvom odlukom stavljena u položaj inventara koji se iz poznatog prijateljskog okružja dadilja seli tamo gdje će se osloboditi mjesto.

HDZ-ov Ernest Forjan ocijenio je da je odluka katastrofalno iskomunicirana, no i da treba točno definirati što Koprivnici i u kolikoj mjeri treba:

– Mislim da imamo problem koji će se prešutjeti: mi imamo otvoreno liberalno tržište. S jedne strane imamo gradske vrtiće, s druge privatne dadilje. Koji je to broj dadilja koji zadovoljava potrebe Koprivnice?

U raspravu se uključio i predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal. Izrazivši zadovoljstvo kvalitetom odgojno-obrazovnog sustava u Koprivnici, poručio je:

– Velik broj jasličke djece ostao nam je neupisan. I da su stariji od dadilja otišli u vrtić, mali bi imali gdje biti. Razmišljamo li o roditeljima koji nemaju kamo s djecom? A ako netko misli da će mu dijete biti zakinuto u vrtiću, uvjeravam ga da nije tako. Pozivam naše mlade sugrađane koji su potpisali peticiju, njih 85, da se ne boje. Kod svake najmanje naznake da nešto nije u redu, ja ću odreagirati.

A kad je riječ o više puta isticanom lošem predstavljanju odluke javnosti, Pal je upozorio na poraznu činjenicu:

– Javno savjetovanje o ovoj odluci bilo je 14 dana na stranicama i to nitko nije pročitao! Čak niti od nas vijećnika. A odluka je vezana uz proračun u kojemu je subvencije skrbi o djeci osigurano 150.000 kuna više.

Na kraju se u raspravu uključio i gradonačelnik Mišel Jakšić. Jasno je dao do znanja da apsolutno stoji iza svojih suradnika koji su kreirali odluku te naglasio:

– Svaka odluka koju donosimo, a tiče se društvenih djelatnosti i odgojno-obrazovnog sustava, ide u smjeru da maksimalno zaštiti djecu i roditelje. Tako je zamišljena i strukturirana i ova odluka! A prema mojim saznanjima, sve dadilje su bile informirane o odluci koju donosimo.

Odluku je Gradsko vijeće usvojilo većinom vladajućih glasova, a stupit će na snagu 1. siječnja iduće godine.

Grgić: Spasila me Vesna Želježnjak

Tijekom rasprave o izmjeni odluke o dadiljama, kako se kolokvijalno zove u javnosti, nezavisni vijećnik Antonio Grgić s javnosti je podijelio svoja iskustva iz djetinjstva.

– Mene je čuvala jedna baka koja je bila poluslijepa i polugluha. Jednom se dogodio požar i spasila nas je studentica koja je kroz balkon ušla u stan, otvorila vrata i tako nas spasila. Igrom slučaja ta je studentica bila Vesna Želježnjak.

zatvori