Subota, 15. lipnja 2024.

RASTE PODRŠKA NEZAVISNIMA Kako su prošli izbori za vijeća mjesnih odbora

Građani Koprivnice jučer su birali 122 člana u 18 vijeća mjesnih odbora.

Osim što su protekli u najboljem redu – zasad, kako nam je rekla predsjednica gradskog Izbornog povjerenstva Dubravka Kardaš, nema službenih prijava nepravilnosti – izbore je obilježila mala izlaznost:

– Odaziv nije veliki, no to je tako ne samo u Koprivnici već i u ostatku Republike Hrvatske kad govorimo o izborima za mjesne odbore. Odaziv na jučerašnjim izborima bio je 13,71%, znači od ukupno 26.322 birača, jučer ih je glasovalo 3.608.

Dubravka Kardaš. Snimio Marko Posavec.

Glavna borba vodila se među tradicionalnim takmacima – lijevom i desnom koalicijom:

– Lijeva koalicija – SDP, HSS, Glas, Laburisti, HSU i HSS imala je svoje liste u svih 18 mjesnih odbora i dobila je 58 članova. Koalicija HDZ, Mreža, HNS, HDS istakla je svoje liste u 17 mjesnih odbora i osvojila je ukupno 42 mjesta u njihovim vijećima – kaže Kardaš.

Preostala 22 mjesta podijelile su nezavisne liste i stranka Bandić Milan 365 koja je na ovim izborima dobila jednog člana vijeća mjesnog odbora i u to u prigradskom naselju Reka. U Mjesnom odboru Centar ta je stranka prešla prag, no zahvaljujući D’Hondtovoj metodi preračunavanja glasova birača u mandate, nije dobila vijećnika.

Nezavisna lista Snježane Veličan dobila je tri člana u Starigradu, koliko je dobila i lista Radovana Kneževića u Bakovčici, Mire Guslova u Dubovcu te Nikole Barbarića na Podolicama.

Po dva člana vijeća dobila je lista Nevenka Šimunića u Brežancu, Zvonimira Markača u Centru, Alana Vorkapića na Lenišću te Miljenka Vrhovca na Taraščicama.

Nezavisna lista Slavka Kolareka dobila je jednog člana u Vijeću Mjesnog odbora Ledinska.

Recimo i da još uvijek teče 48-satni rok za prigovore, a konstituiranje je propisano u roku od 30 dana od dana objave konačnih rezultata izbora.

Ne bude li u nekom Mjesnom odboru Vijeće konstituirano u tom roku, na raspolaganju je još jedan od također 30 dana, doznali smo od predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Dubravke Kardaš.

zatvori