Petak, 26. travnja 2024.

Prosvjetari su danas u jednosatnom štrajku, evo kakva je situacija u Koprivnici i županiji

Iako su Vlada i osam sindikata javnih službi jučer uspješno dovršili proces mirenja, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod danas ipak organizira štrajk.

Prema najavama iz sindikata, štrajk će biti održan od 11:55 do 12:55 u 367 škola u Hrvatskoj. Od koprivničkih, štrajk će biti u samo jednoj školi, doznali smo od gradske pročelnice za društvene djelatnosti Ane Mlinarić:

– Prema informacijama koje smo mi kao Grad Koprivnica dobili jutros od ravnatelja osnovnih škola, jedino se štrajka – i to par nastavnika – u Osnovnoj školi “Braća Radić”. To je jedna od najvećih škola u Republici Hrvatskoj pa u njoj djeluju razni sindikati, među kojima i Preporod, koji organizira današnji štrajk. Tako u školi u Miklinovcu danas štrajka samo dio radnika, koji su članovi sindikata Preporod. U ostalim gradskim školama – “Đuro Ester”, “Antun Nemčić Gostovinski”, “Podravsko Sunce” i “Fortunat Pintarić” – nitko od zaposlenika ne štrajka.

A kako će izgledati štrajk u školi Braća Radić?

– Ravnatelj škole Krešo Grgac, s kojim sam u kontaktu, istaknuo je da, s obzirom na to da se doista radi o nekolicini ljudi, mislim da je spominjao brojku od troje ljudi, posao i nastava su normalno organizirani. Rad u Osnovnoj školi “Braća Radić” teče neometano.

A učenici čiji učitelji danas štrajkaju, dio nastave će, čini se, provesti u kinu.

Slab odaziv štrajku bio je u većini podravsko-prigorskih škola, rekao nam je dožupan Ratimir Ljubić:

– Od 18 osnovnih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija, štrajka se u jednoj školi, i to djelomično. To je OŠ Kalnik u kojoj štrajka pet nastavnika. Od osam srednjih škola štrajka se, također djelomično, u njih tri: u Obrtničkoj školi Koprivnica štrajka 10 profesora, u Strukovnoj školi Ivan Seljanec u Križevcima 6 i u Srednjoj gospodarskoj školi također u Križevcima jedan profesor.

Ovako slab odaziv štrajku ne čudi dožupana Ljubića:

– Sindikat Preporod je manjinski sindikat u našim školama pa je stoga i odaziv na taj štrajk manji. Drugo, naši nastavnici i profesori su poznati po brizi za djecu. Njima je nastava ispred štrajka, mada možda nisu zadovoljni sa svojim primanjima, no djeca su im na prvom mjestu pa im je i održavanje nastave bitnije od štrajka.

Povjerenik sindikalne podružnice Preporoda u koprivničkoj Obrtničkoj školi Miroslav Ričko rekao nam je da je današnji štrajk simbolične naravi, no i da prema njegovim saznanjima, u Preporodu pripremaju nove sindikalne akcije.

Podsjetimo, sindikat Preporod traži povećanje plaća za 18,9 posto jer upravo toliko, izračunali su, plaće u javnim službama zaostaju za onima zaposlenih u gospodarstvu.

zatvori