Četvrtak, 3. listopada 2024.

NOVI GRADSKI PRORAČUN Uvrštene projektne dokumentacije za školu Podolice i obnovu Zrinskog trga

Proračun Grada Koprivnice za iduću godinu planiran je u iznosu od oko 208,5 milijuna kuna.

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj upravi gradonačelnik Mišel Jakšić te ocijenio:

– Osobno vjerujem da veći dio toga, ako izuzmemo neizvjesnost oko nekih EU projekata, možemo ostvariti. To će se u konačnici vidjeti i na rebalansu proračuna i ostvarenju proračuna za 2018. godinu s kojim ćemo ići na Gradsko vijeće u prosincu.

Iduća će godina, najavljuje gradonačelnik Jakšić, biti usmjerena na financijsku stabilizaciju i stvaranje snage za realizaciju kapitalnih projekata: – Uz daljnje rezanje deficita, uz daljnje rezanje zaduženosti Grada Koprivnice – a moram naglasiti da to što sad radimo nije nešto da bismo rekli da smo odradili i više ne moramo – to je usmjereno upravo prema tome da imamo i financijsku snagu i sposobnost kreditnog zaduženja ili nekog drugog vida financiranja za one projekte koje smo si zacrtali realizirati do kraja mandata, a vidljivi su u proračunu za 2019. godinu.

Snimio Marko Posavec.

Tako će iduća godina biti godina pripreme projektne dokumentacije za gradnju Osnovne škole Podolice i sportske dvorane u školi Đuro Ester; pripreme za rekonstrukciju Zrinskog trga; završetka započetih i početka novih europskih projekata; asfaltiranja ulica koje još nemaju asfalt; potom ulaganja u Dječji vrtić Tratinčica – u centralni objekt Lopticu u Generalićevoj; rekonstrukcije područne škole Vinica…

A osim infrastrukturnih zahvata, u gradskom proračunu i dalje će biti novca i za najmlađe, i učenike i studente, za umirovljenike, kulturu, sport, ali za dodatno poticanje gospodarstva:

– Moram naglasiti da vrlo skoro idemo s prezentacijom novih mjera poticanja poduzetništva i prodaju naših zona. Isto tako nastavljamo s mjerama za poticanje kroz demografske mjere gradnje kuća, obiteljskih domova u Koprivnici. Gradsko vijeće će na ovoj sjednici odlučivati o zoni Cvjetna. Iduće godine s istim takvim odlukama ćemo ići za zonu Podolice.

Od socijalnih mjera gradonačelnik Jakšić je ponovio nove subvencije smještaja djece u gradskom vrtiću, a za umirovljenike dižu cenzus za dobivanje božićnice s 1800 na 2000 kuna.

Planirani proračun za iduću godinu manji je za dvadesetak milijuna od ovogodišnjeg. Evo kako je to pojasnio gradonačelnik Jakšić:

– Najveća ta struktura koja bode u oči je u europskim projektima. Vrlo je lako i matematički izračunati da je najveći dio ove razlike stvoren na sortirnici koja je prošle godine bila u proračunu. Nije uvrštena u proračun jer je nejasno kako će se graditi sortirnice u ovoj zemlji.

Gradonačelnik Jakšić je pojasnio da je u proračun za iduću godinu uvrštena stavka projektne dokumentacije za Osnovnu školu Podolice i dvoranu škole Đuro Ester, no sama realizacija nije uvrštena u projekcije proračuna za naredne godine jer je nemoguće predvidjeti koliko će koštati i na koji će ih način Grad realizirati.

Inače, “redovni” proračun Grada Koprivnice, bez strateških EU projekata, doseže 155 do 160 milijuna kuna. Donošenje proračuna za iduću godinu glavna je točka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća koja je sazvana za petak, 30. studenoga.

Slušaj uživo
zatvori