Petak, 26. travnja 2024.

Okupila se Platforma za nezavisnu Koprivnicu, Grgić: Za dvije i pol godine bit ćemo nezavisni grad

Na nedjeljnim izborima za vijeća mjesnih odbora u Koprivnici prvenstveno su pobijedili građani.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni gradski vijećnik Antonio Grgić te pojasnio:

– Mi 2014. godine nismo imali ovu količinu građana koji su nezavisno izašli na izbore. To je veliki skok, dvocifrene brojke rasta koje zapravo vode do toga da će Koprivnica na sljedećim izborima biti nezavisni grad i da ćemo, kao i svi ostali gradovi u okruženju, postati nezavisni. Za dvije i pol godine imat ćemo nezavisnu gradonačelnicu ili gradonačelnika. To je naš cilj i na ovim se izborima vidi koji je skok napravljen od 2014. do 2018. godine.

Predstavljajući novu političku platformu, nezavisni Grgić je rekao da im je cilj uključiti građane u politički život:

– Ovo je jedna nova platforma gdje nema šefova, nema predsjednika, nema dociranja već ima građana koji su služili svom gradu do sada. Znači, mi želimo služiti svom gradu, a ne da grad služi nama, što se često događa: da grad služi partikularnim interesima određenih političara.

Svojevrsni veteran nezavisnih u Koprivnici je Radovan Knežević iz Bakovčice. Više od 20 godina, podsjetio je, biran je za predsjednika mjesnog odbora u tom prigradskom naselju, a samo je u prošlom mandatu bio u SDP-u. No, odlučio je vratiti se statusu nezavisnih jer, kaže, najbolje funkcionira bez stranačke stege. A Bakovčice su najbolji primjer da građani imaju koristi od nezavisnih:

– Moram reći da smo mi nezavisni istakli liste u samo pola mjesnih odbora, njih devet i osvojili smo 21 mjesto. Što da smo imali liste u svim mjesnim odborima? Po logici matematike to bi bila 42 mjesta. Znači da bi one osvojile apsolutno najviše. To nešto govori. A u ovih devet mjesnih odbora ni jedna stranačka koalicija ne može samostalno formirati vijeće. A u Bakovčici su svi zajedno izgubili. To dovoljno govori koliko su zapuhali neki novi vjetrovi u ovom gradu i koliko građani žele promjene, odnosno koliko su nezadovoljni onima koji vode ovaj grad. To pokazuju brojke.

Kod konstituiranja vijeća mjesnih odbora neće biti trgovine sa strankama, najavio je Antonio Grgić te pozvao stranke da za predsjednike, osobito tamo gdje se ne mogu dogovoriti, izaberu nezavisne kandidate.

Nezavisno okupljeni oko Platforme za nezavisnu Koprivnicu surađuju i s nezavisnima okupljenima oko Danijele Glavosek Kovačić, a hoće li zajedno izaći i na slijedeće izbore, još nije dogovoreno. No, postizanje konsenzusa glavna je odrednica njihova djelovanja, poručio je Grgić te podsjetio:

– Tradicija Podravine je uvijek bila sjesti za stol i razgovarati. Politika Podravine u ovom stoljeću nikad nije bila politika nametanja već politika dogovora. To želimo i sada.

Uz Antonija Grgića i Radovana Kneževića, platformu za nezavisnu Koprivnicu predstavili su i Slavko Kolarek iz Ledinske, Marijana Radman Švaco iz Dubovca i Slobodan Lončar iz Podolica, dok Miljenko Vrhovec iz Taraščica nije mogao doći.

zatvori