Subota, 18. svibnja 2024.

Održana završna konferencija projekta JOLLIZ – Joint Learning Legrad i Zákány

Završna konferencija projekta JOLLIZ! – Joint Learning Legrad i Zákány, kojom je formalno obilježen završetak 16-mjesečnog projekta, održana je 26. listopada u prostorima Osnovne škole Legrad.

Na početku završne konferencije okupljenima su se obratili ravnatelj OŠ Legrad Dragutin Marcinjaš, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić. Programski menadžer Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. András Tálos partnerima je čestitao na uspješno provedenom projektu i poželio daljnju uspješnu suradnju.

Okupljenima su se obratili i predstavnici projektnih partnera: ravnateljica PORE – Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, projektna menadžerica OŠ Legrad Tamara Marcinjaš i projektni menadžer Osnovne škole Zrínyi Miklós Tibor Csák. Tijekom konferencije sudionicima su prezentirane zajedničke projektne aktivnosti i ostvareni projektni rezultati. U sklopu završne konferencije Osnovna škola Legrad za djecu svih uzrasta organizirala je zajedničke informatičke, povijesne, prirodoslovne, likovne i kreativne radionice, sportsko natjecanje te foto-video natječaj.

Projekt JOLLIZ! – Joint learning Legrad i Zákány odobren je iz INTERREG V-A Programa suranje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta bila je 199.950,00 eura. Glavni korisnik projekta JOLLIZ! bio je Centar za obrazovanje Kaposvár – Osnovna škola Zrínyi Miklós uz projektne partnere Osnovnu školu Legrad i PORU Regionalnu razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije.

Cilj projekta JOLLIZ! bilo je unaprijeđenje suradnje između dviju osnovnih škola iz prekograničnog područja, Osnovne škole Legrad i Osnovne škole Zrínyi Miklós iz Zákánya iz Mađarske. Osnovne aktivnosti projekta bile su vezane uz osmišljavanje i izradu tri zajednička kurikuluma na teme Zajednička kultura, Zajednička povijest i Povezanost putem Drave, sa svrhom obogaćivanja nastavnog programa i stvaranja podloge za nastavak buduće uspješne suradnje.

U okviru navedenih kurikuluma tijekom provedbe projekta održano je ukupno 16 zajedničkih aktivnosti na kojima su sudjelovali učenici, učitelji i nastavnici Osnovnih škola Legrad i Zrínyi Miklós. Aktivnosti su obuhvaćale zajedničke kulturno-umjetničke susrete, posjete povijesnim lokacijama i muzejima, izlete u parkove prirode, ljetne kampove, biciklijade, sportske događaje, foto-video natječaje te razne zajedničke radionice. Kao podrška provođenju navedenih aktivnosti Osnova škola Legrad opremljena je novom sportskom, informatičkom i glazbenom opremom. U sklopu provedbe projekta te uz pomoć učenika i učitelja uređen je i novi školski botanički vrt, zasađeno je više od 100 vrsta biljaka te postavljena vrtna sjenica koja će se koristiti kao učionica na otvorenom.

PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije tijekom trajanja projekta partnerima je pružala svoju stručnu i savjetodavnu podršku. U cilju unaprijeđenja kompetencija nastavnika dviju škola za pripremu i provedbu budućih zajedničkih prekograničnih projekata održana je trodnevna radionica na temu upravljanja projektnim ciklusom. Radionica je održana u prostorijama Osnovne škole Legrad, a prisustvovali su nastavnici obiju škola partnera u projektu. Tijekom edukacije nastavnicima su prezentirani osnovni principi metodologije upravljanja projektnim ciklusom što predstavlja temelj za razradu novih zajedničkih projekata.

zatvori