Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: VELIKA MARTINJSKA ŠPELANCIJA Novi Veliki meštar je iz Rasinje

Jožef Rasinjanin prvi novi je Veliki martinjski meštar.

To je Josip Škvorc iz Rasinje, Martin rasinjsko-sovilnjački kojemu su njegovi kolege, pedesetak martinjskih meštri iz cijele Hrvatske, povjerili časnu dužnost da u sljedećih godinu dana obnaša vinifikat.

Velika martinjska špelancija, manifestacija što ju organiziraju turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca, Zajednica Udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije te Udruga vinogradara i vinara “Bilikum” održana je u subotu na središnjem križevačkom trgu.

U našoj županiji, dobro je znano, bogata je tradicija slavljenja Martinja – poznati su tako Križevački štatuti, ali i Koprivničke regule. Na Velikoj martinjskoj špelanciji tako predstavljamo ovu vrijednu i veselu goričarsku tradiciju, ali i pridonosimo širenju vinske kulture.

Krštenje mošta u vino proslavili su i ostali sudionici manifestacije – dobošari, koprivnički kuburaši koji su pucnjevima označili početak vinode, Križevačka djevojačka straža, vinski vitezovi… Okupljene goste dodatno su zabavili i podravski Gruntovčani koji su se nadmudrivali s Križevačkim purgerima.

Dijelić atmosfere možete vidjeti u galeriji fotografija koju donosi portal Prigorski.hr.

 

Martinjska spelancija u Križevcima

Posted by prigorski.hr on Saturday, November 3, 2018

 

 

 

 

zatvori