Srijeda, 8. svibnja 2024.

Prošlo je 75 godina od prvog oslobođenja Koprivnice, Pavle Gaži: Mladi malo slušaju i malo znaju o tom vremenu

Koprivničke antifašističke borce i antifašiste te članove njihovih obitelji danas su primili koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Povod okupljanju bila je 75. obljetnica oslobođenja Koprivnice – 7. studenoga 1943. godine kada su partizanske jedinice ušle u grad i oslobodile Koprivnicu od ustaške vlasti. Događaj je to za koji zna izuzetno mali broj mladih ljudi, složili su se okupljeni na današnjem prijemu.

– Čak i mi, koji smo svoje srednjoškolsko obrazovanje završili pred 45 godina, nismo puno slušali o tom vremenu u našem gradu, ali zato smo puno slušali o bitkama u drugim dijelovima bivše zemlje, kao što je bitka na Sutjesci. Istovremeno, nismo znali za mnoga junaštva koja su se tu događala. Mi koji dolazimo iz obitelji čiji su članovi bili sudionici tih događanja, znali smo malo više. Danas mislimo da o tim događajima treba progovoriti, puno ima nerasvijetljenih stvari. Ponovit ću po stoti puta, mladi trebaju znati što je bilo dobro, a što je bilo zlo – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Ivan Pal. Snimila Nela Carek.

Predsjednik Gradskog vijeća smatra da imamo tu sreću da su još uvijek među nama sudionici tog vremena na čelu s Pavlom Gažijem koji je kao partizan, omladinac i skojevac sudjelovao u njima, čovjek koji je dao neizmjeran doprinos razvoju Koprivnice kakva je danas, kazao je Pal.

Tih vremena prisjetio se i sam Pavle Gaži koji će uskoro napuniti 92 godine:

– Slažem se da mlada generacija malo sluša i malo zna o tom vremenu, a trebala bi znati. Ako ništa drugo radi poštovanja prema onima koji su s 15, 16, 17 i 18 godina bili u vojsci koja je, između ostaloga, imala mjesto u kući Ivice Pala. Znali smo da su u Palovoj gostionici bili Kalničani, Radićevci, kako smo zvali brigadu Braća Radić. Ja sam, zajedno s Ivicom Palom, trebao biti taj koji će u gradu pod kišom metaka, u tim noćima obavještavati već pripremljene za novu vlast, partizansku – ako hoćemo pojednostaviti.

Snimila Nela Carek.

I nisu znali, prisjeća se Gaži, što će sve doživjeti i proživjeti, no smatrali su da i mi moramo dati svoj doprinos u Europi:

– Mogu vam reći da su koprivnički omladinci, omladinke, gimnazijalci bili u prvom redu u stvaranju onoga što smo kasnije imali 45 godina čime se možemo ponositi i dati počast onima koji nisu doživjeli čak ni oslobođenje ovog grada. Njima smo dužni dati zahvalu.

Uz Pavla Gažija prijemu su danas prisustvovali i Stjepan Kolarić, Vinko Zember, Kosa Juriša, Julijana Špoljar, Valent Turek, Melkior Posavec, Anđela Orozović, Stjepan Kovačić, Anica Matijaković, Zvonko Zagrajski, Anica Desnica i Stjepan Henezi.

Prije prijema u gradskoj upravi, položeni su vijenci kod Križa života i kosturnice palih boraca na Gradskom groblju Pri Sv. Duhu.

Snimila Nela Carek.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice uz podršku Grada Koprivnice organizira i prigodno obilježavanje 75. obljetnice oslobođenja Koprivnice. Tim povodom večeras u Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu bit će održana tribina na temu “Podravska republika i hrvatski antifašizam”. Predavač će biti Željko Krušelj, a zakazana je za 18 sati.

zatvori