Petak, 26. travnja 2024.

OBITELJSKA SPORTSKA PRIČA (3) Tena i David Petika od roditelja su dobili savjet: U sportu uživajte svakog dana

Obitelji Petika iz Koprivnice sport je obiteljsko naslijeđe, a majka Snježana i otac Božidar svojoj su djeci najveća podrška na tribinama.

Snježana Petika najveća je legenda koprivničkog rukometnog kluba Podravka Vegeta i jedna od najboljih hrvatskih rukometašica svih vremena. Rođena Vinkovčanka u Koprivnicu je stigla 1987. godine, gdje je započela svoju famoznu rukometnu karijeru. U dresu Podravke osvojila je devet naslova prvaka i isto toliko naslova pobjednika Kupa, a u 673 nastupa upisala je više od 4000 pogodaka. Snježana je 90-ih godina prošlog stoljeća bila miljenica koprivničke publike, a mitski status osigurala si je osvajanjem Lige prvakinja 1996. godine. Čak dva puta bila je najbolji strijelac najelitnijeg ženskog rukometnog klupskog natjecanja (u sezonama 1994./95. i 1995./96.), a sedam puta proglašena je najboljom hrvatskom rukometašicom. Nakon završetka igračke karijere 2003. godine, Snježana se prebacila u trenerske vode. Uz sve navedene uspjehe i trofeje, njezini najvažniji golovi zasigurno su njena djeca – kći Tena i sin David.

Snimio Marko Posavec.

Tena je rođena 2000. godine, a kako i sama kaže, rukomet ju je počeo zanimati već u osnovnoškolskim danima. Iako joj je majka najveći životni i sportski uzor, ona ju nikad nije tjerala da se bavi rukometom.

– Rukometom sam se počela baviti u drugom razredu osnovne škole. U klubu se počelo okupljati nekoliko cura mojeg godišta, pa sam odlučila otići na trening i na kraju sam u tom sportu i ostala. Mama me uvijek nagovarala da odem u neki drugi sport jer je i sama znala koliko odricanja zahtijeva rukomet, ali ja sam bila uporna i drago mi je da sam danas članica seniorske ekipe Podravka Vegete – rekla je Tena Petika.

Tena je velika rukometna nada i maturantica koprivničke Gimnazije “Fran Galović”, a igra na poziciji vanjske igračice, kao što je nekad igrala i njezina majka.

Uz majku Snježanu, velika podrška Teni je i otac Božidar, koji kći prati na gotovo svakoj utakmici. On se u mladosti bavio rekreativnim nogometom i tu strast prema najvažnijoj sporednoj stvari prenio je na sina Davida koji je rođen 2004. godine. David trenutno uspješno nastupa za pionire Slaven Belupa, a u nogometnoj školi Farmaceuta već je punih šest godina.

Snježana i Božidar svoju su djecu odgajali u sportskom duhu, ali bez ikakvog pritiska, samo im je bilo važno da njihova djeca prepoznaju koliko lijepih trenutaka donosi sport. Tena i David to im vraćaju na najbolji mogući način, odlični su u školi, a imaju i veliku perspektivu na sportskim terenima.

I tko zna, možda će baš Tena i David za nekoliko godina uveseljavati Koprivnicu svojim majstorijama na terenu, a ponosni roditelji sigurno će biti njihovi najvjerniji navijači na tribinama.

Foto: Privatna arhiva.
zatvori