Petak, 26. travnja 2024.

Stiže nam Martinje, a s njim i velika ‘mobilizacija’ policije na cestama Podravine i Prigorja

Bliži nam se Martinje, najvažniji praznik ljubitelja dobre kapljice i dan kada nezreli mošt krštenjem postaje mlado vino. No, to je i dan kada mnogi pretjeraju s navedenim mladim vinom i onda u zamagljenom stanju svijesti sjedaju za upravljač automobila. Stoga će policija i ove godine tijekom martinjskog vikenda pojačano nadzirati promet, a posebno udio alkohola u organizmima vozača.

Vozači pod utjecajem alkohola ove su godine dosad prouzročili 129 prometnih nesreća, odnosno svaku četvrtu, među kojima i tri sa smrtno stradalim osobama. Policija se protiv toga bori tako da je u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci sankcionirala čak 1746 vozača zbog prisutnosti alkohola.

Martinje slavimo ove nedjelje, a pojačani policijski nadzor prometa trajat će od petka 9. do ponedjeljka 12. studenoga, najavio je na konferenciji za medije voditelj Službe policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Damir Jančijev, spomenuvši kako su lani za vrijeme akcije zabilježene samo tri prometne nesreće:

– Uključit ćemo maksimalan broj policijskih službenika i sva raspoloživa sredstva koja imamo. Nadam se da ćemo imati što manje posla i da će martinjski vikend proći, kao i prošle godine, na zadovoljavajućem nivou.

Damir Jančijev i Dražen Laljek na konferenciji za medije PU koprivničko-križevačke. Snimio Marko Posavec.

A kako bi sve bilo u redu, vozači se jednostavno trebaju suzdržati od konzumacije alkohola. Ako do toga i dođe, trebaju koristiti usluge taksi prijevoznika, prespavati na mjestu na kojem konzumiraju alkohol ako je to moguće ili unaprijed odrediti jednu osobu kao vozača koji će ostati trijezan.

Recimo i kako su za vrijeme prošlogodišnjeg Martinja policijski službenici izvršili nadzor 715 vozača te sankcionirali 159 prekršaja, među kojima se 40 odnosilo na alkohol. Pritom su čak 22 vozača imala više od jednog promila, a njih 11 više od 1,5. Među njima je bilo i šest mladih vozača.

zatvori