Subota, 27. travnja 2024.

Koren oštro o Kešeru: Iz ovog društva radi se septička jama i svako malo netko otvara poklopac da bi nešto ubacio u nju

Župan Darko Koren jutros je u sjedištu Uprave Koprivničko-križevačke županije održao konferenciju za medije kako bi javnosti pojasnio što se doista događa oko kuhinje u Dječjem vrtiću u Kalniku.

Naime, posljednjih je dana u javnosti aktualna rasprava o istupu načelnika kalničke općine, ujedno i predsjednika županijskog SDP-a Mladena Kešera, koji tvrdi da župan Koren ne dozvoljava da u Osnovnoj školi Kalnik kuhaju za djecu u vrtiću koja su samo zidom odvojena od škole.

– Imamo cijelu korespondenciju s Općinom Kalnik i njenim načelnikom. I ravnateljica škole u Kalniku ima korespondenciju i s Općinom i resornim ministarstvom koja ukazuje na činjenicu da ta ideja, koja se na prvi pogled može činiti dobrom, nije provediva u praksi – rekao je župan Koren.

Djelatnica osnovne škole ne može raditi za drugu ustanovu, pa ni za dječji vrtić. Iako to na prvi pogled može izgledati korisno za zajednicu, hrvatski zakoni to ne omogućavaju, upozorio je župan Koren te dodao:

– To je suluda ideja neprovediva u praksi. No, predložili smo da u Kalniku primijenimo model iz Đelekovca. U tamošnjoj školskoj kuhinji spravlja se hrana i za vrtić, ali to radi kuharica vrtića, a ne škole – pojasnio je župan Koren te dodao da je osnivač vrtića u Kalniku tvrtka Live koju je osnovala tamošnja općina, dok je osnivač osnovne škole Županija. A zaposlenici škole su zaposlenici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Škola kao odgojno-obrazovna ustanova nije registrirana za komercijalno obavljanje usluga pripreme hrane i čišćenja, a njeni zaposlenici imaju točno utvrđeno radno vrijeme i radne obveze prema ugovorima o radu, što je tumačenjem potvrđeno i iz resornog ministarstva, zaključio je župan Koren te istakao da se otvaraju nova pitanja, poput – kako je vrtić u Kalniku mogao biti otvoren bez kuhinje, zašto u tom vrtiću nije zaposlena kuharica te je li načelnik općine ovlašten za dostavu hrane u vrtić.

Cijeli slučaj župan Koren je nazvao incidentom političkog ekshibicionista te je najavio da će se konzultirati s odvjetnikom i pokrenuti proces protiv načelnika kalničke općine zbog nanošenja štete ugledu i institucijama Županiji i županu, ali i njemu osobno te kalničkoj osnovnoj školi.

‘Mladen Kešer postao je, spletom nesretnih okolnosti za SDP, predsjednik županijskog SDP-a’

– U našem političkom prostoru ima svakakvih likova i gubljenje vremena je reagirati na svakakve incidente. No, jednom moramo progovoriti kako bismo društvenu i političku komunikaciju usmjerili u pravcu koji koliko-toliko garantira svrhovitost i korisnost za ovaj prostor – poručio je župan Koren, te nastavio:

Mladen Kešer, načelnik Općine Kalnik, spletom nesretnih okolnosti za SDP, a s druge strane sretnih okolnosti za sve nas ostale, postao je predsjednikom županijskog SDP-a i u svoju političku strategiju je unio želju da se nametne kao kandidat za župana na izborima za dvije godine. Stoga svaku moguću priliku koristi kako bi obezvrijedio naš rad, no ovaj incident je nanošenje štete Županiji, županu, školi i meni osobno.

– Ne mogu shvatiti patologiju da se iz ovog društva radi jedna velika septička jama. Ovo društvo nažalost iz nekih okolnosti u određenoj mjeri to već i jest. A onda pojedini na toj jami samo otvaraju šaht kako bi što više zagadili našu sredinu. Ja sam možda Don Quijote, ali želim pokušati da funkcioniramo na drugačiji način, iznošenjem istine.

– Ne možemo funkcionirati na populistički način kako bismo ostvarili svoje političke ili privatne interese – zaključio je župan Darko Koren.

zatvori