Petak, 26. travnja 2024.

Goran Kovačić (HDZ): Ostvarili smo bolji rezultat nego prošli puta, ugodno su me iznenadili nezavisni

Građani Koprivnice jučer su u vijeća mjesnih odbora izabrali 42 kandidata desne koalicije koju čine HDZ, Mreža, HNS i HDS. U Kunovec Bregu, Draganovcu, Miklinovcu i Banovcu ta je koalicija osvojila natpolovičnu većinu, dok je u tri mjesna odbora – na Podolicama, Lenišću i Brežancu – dobila najviše glasova.

To su bolji rezultati nego prije četiri godine i time su zadovoljni, no prema riječima predsjednika koprivničkog HDZ-a Gorana Kovačića, imaju razloga i za nezadovoljstvo:

– Nisam potpuno zadovoljan izborima za mjesne odbore u Koprivnici jer je na njih izašlo jako malo ljudi. Mislim da se moramo zapitati mi političari, ali i vi mediji morate pomoći da ljude potaknemo da se opet počnu boriti za svoja prava u mjesnim odborima te da izaberu najbolje ljude da pokrenu mjesni odbor.

>> Službeni rezultati izbora za vijeća mjesnih odbora

I dok su političari spremni prozivati medije, ne mogu ne spomenuti da sam jutros razgovarala s jednom građankom Koprivnice, iz jednog velikog mjesnog odbora u gradu, koja je rekla da joj nitko od kandidata i lista nije pokušao predstaviti svoj program i potaknuti je da izađe na jučerašnje izbore i da svoj glas nekome. HDZ-ov Kovačić ovakav primjer smatra malo vjerojatnim jer su, barem u njegovoj koaliciji, pripremili informativne letke za svako domaćinstvo i obilazili su građane od vrata do vrata. Možda, kaže, gospođe nije bilo doma kad su kandidati desne koalicije došli do nje. No, činjenica je i da je za kampanju bilo malo vremena. Ipak, rezultatima izbora u desnoj koaliciji su zadovoljni:

– Rezultat koji smo ostvarili bolji je nego zadnji puta. Vjerujem da ćemo u Podolicama, na Lenišću i Brežancu, u mjesnim odborima u kojima smo ostvarili većinu glasova, uspjeti postići dogovor s kandidatima s drugih lista i zajednički voditi te mjesne odbore.

Čelnik koprivničkog HDZ-a primijetio je i rezultate koje su postigli nezavisni:

– Moram priznati da su me ugodno iznenadili. Trend u našoj županiji je da nezavisni dobivaju sve više. Pogledajte Đurđevac i Križevce gdje su i gradonačelnici nezavisni. U Koprivnici to još nije u tolikoj mjeri izraženo. Mislim da nezavisni ne mogu samostalno preuzeti vlast u Koprivnici, ali priželjkujem da se konačno promijeni vlast u Koprivnici.

Kad je pak riječ o mjesnim odborima, njihovoj funkciji i granicama, HDZ-ov Goran Kovačić smatra da oni u Koprivnici nemaju smisla:

– Smatram da mjesni odbori u ovakvom obliku u Koprivnici nemaju smisla. U prigradskim naseljima situacija je totalno drugačija. Upravo je tamo najveća izlaznost, ljudi su zainteresirani, što je i logično jer su građani aktivni u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, udrugama žena… Osim toga, gradski mjesni odbori gotovo su u potpunosti infrastrukturno uređeni, što u prigradskim naseljima još uvijek nije slučaj. Stoga mjesni odbori u prigradskim naseljima imaju smisla, dok njihov broj u samom gradu treba smanjiti – zaključio je Kovačić.

zatvori