Petak, 26. travnja 2024.

Helena i Maša iz Muzeja grada Koprivnice vrtićarcima predstavile što rade i čemu služe muzeji

Muzej grada Koprivnice započeo je s proširivanjem svog edukativnog programa koji je prvenstveno usmjeren stjecanju znanja iz područja koja su slabije pokrivena službenim školskim programima. Osim svakodnevnih organiziranih i pojedinačnih posjeta, stručnih vodstava i radionica za posjetitelje svih uzrasta, Muzej je krenuo i s novim aktivnostima.

Tako su djelatnice Muzeja Helena KušenićMaša Zamljačanec ovog tjedna gostovale u Dječjem vrtiću Tratinčica gdje su mališanima predstavile muzejsku djelatnost, zanimanja i zbirke. Polaznici jedne predškolske skupine tako su naučili što radi kustos, a što muzejski pedagog ili knjižničar dokumentarist, te zašto je važno da u muzeju radi i računovođa, spremačica i domar. Saznali su i više o muzejskim predmetima, pristali su biti malim čuvarima baštine, a sudjelovali su i na kratkoj likovnoj radionici na kojoj su naučili ponešto o tehnikama naivnog slikarstva specifičnog za Podravinu.

“Sretni smo što uvijek na nove načine doprinosimo ostvarenju prava pojedinca na razvijanje kreativnosti, likovne percepcije, na učenje o kulturnoj baštini i dobru pripremu na sudjelovanje u kulturnom životu”, poručuju iz Muzeja grada Koprivnice.

Edukativni program Muzeja grada Koprivnice već je duže vrijeme posvećen produbljivanju konteksta suvremene kulture i tradicije kroz povezivanje s odgojno-obrazovnim ustanovama te potiče interdisciplinarnost u stjecanju znanja koja su zasad slabije pokrivena službenim školskim programima. Umjetnost (i kultura općenito) je jedan od najrazvijenijih oblika izražavanja, a obrazovanje putem umjetnosti prirodno je sredstvo učenja, ono razvija vrijednosti i sposobnosti neophodne za potpuni intelektualni i društveni napredak, zaključuju iz Muzeja.

Ustupio Muzej grada Koprivnice.
Ustupio Muzej grada Koprivnice.
Ustupio Muzej grada Koprivnice.
zatvori